nova pravila

Kupci proizvoda za izradu eksploziva u Francuskoj moraju pokazati osobnu iskaznicu

31.08.2017 u 13:43

Bionic
Reading

Svi koji u Francuskoj žele kupiti proizvode koji se mogu koristiti za izradu eksploziva moraju ubuduće predočiti svoju osobnu iskaznicu i reći u koju svrhu će ih koristiti, piše u odluci objavljenoj u četvrtak kojom se želi spriječiti izrada bomba ručne izrade

Ovom odlukom 'želi se spriječiti proizvodnja TATP-a' ili acetonova peroksida kojim se džihadistička organizacija Islamska država (IS) često koristi u napadima, dodaje za AFP dobro obaviješten izvor.

Da bi se 'otklonila prijetnja javnoj sigurnosti' u zemlji koju je od početka 2015. pogodio val atentata u kojima je poginulo 239 ljudi, odluka se odnosi na kupnju i na prodaju 'sastojaka za izradu eksploziva'.

  • +19
Teroristički napadi Izvor: Reuters / Autor: Emmanuel Foudrot

Svaki kupac mora odsad predočiti trgovcu osobnu iskaznicu na kojoj je njegova fotografija, dodaje se u odluci.

Trgovac pak mora zapisati ime i prezime kupca, provjeriti njegov potpis, navesti točan opis i svrhu kupljenog proizvoda te nadnevak, mjesto i način plaćanja.

Podatke će čuvati policija

Te će podatke čuvati policija. Trgovcima koji budu prodavali takve proizvode, a ne budu poštovali novu odluku prijeti kazna od 1.500 eura.

Među najpoznatijim sastojcima koji služe za izradu eksploziva su aceton, vodikov peroksid i razni nitrati koji su sastojci umjetnih gnojiva.

Džihadistička ćelija odgovorna za napade 17. i 18. kolovoza u Španjolskoj kupila je 500 l acetona za izradu bomba s TATP-om.