INSPIRACIJA TERORISTIMA

Al Kaidin časopis poziva na ulična ubojstva američkih biznismena

16.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U najnovijem broju Al Kaidinog online časopisa Inspire čitatelji se pozivaju na uništenje američkog gospodarstva ubijanjem biznismena i poduzetnika u njihovim domovima

U članku naslova 'Profesionalni atentati' te podnaslova 'Kućni atentati', koji je objavljen jučer, radikalno orijentirani čitatelji pozivaju se na džihad i osvetu Palestinaca ubijanjem Židova i Amerikanaca, a daju se i savjeti potencijalnim atentatorima kako što efikasnije načiniti što veću štetu na račun Židova i Amerikanaca.

Članak je popraćen ilustracijom osnivača Microsofta Billa Gatesa kako leži u lokvi krvi te upućuje na sasvim novi oblik terorizma, za razliku od oružanih kampanja kakve vodi tzv. Islamska država, a to je nasumično i masovno ubijanje biznismena na ulicama i u njihovim domovima

Al Kaidinonline časopis, koji izlazi periodično, prvi je takve vrste, a njegovu moć propagande uvidjela je i Islamska država te je nedavno pokrenula sličan magazin nazvan Dabiq.

U najnovijem broju magazinaInspire mogu se, između ostalog, naći detaljni savjeti kako pripremiti i izvršiti atentat na ciljanu metu. Pored toga, savjetuje se odabir najprikladnijeg oružja da bi ubojstvo izgledalo što profesionalnije.

U članku se, također, nalaze upute za izradu bombi Al Kaidinih stručnjaka za izradu eksplozivnih naprava, osobito onih koje aerodromske kontrole ne mogu otkriti, a savjeti za izradu bombe ilustrirani su uputama 'korak po korak'.

Kao primjer bombe koju je gotovo nemoguće otkriti prilikom pregleda na aerodromima časopis navodi tzv. knjigu bombu kakvu je tijekom leta pokušao aktivirati Umar Faruk, samoubojica iz Al Kaidine nigerijske ćelije, a koji je, srećom, otkriven netom prije njene aktivacije.