PULSKI SDP-OVAC FERIĆ

'Kupci imaju pravo na račun, a preprodavača ima previše'

05.07.2013 u 19:53

Bionic
Reading

Danijel Ferić, povjerenik pulskog SDP-a i gradski vijećnik, komentirao je na današnjoj konferenciji za novinare protivljenje (pre)prodavača na pulskoj tržnici uvođenju fiskalnih blagajni, a osvrnuo se i na potporu koju su dobili od gradonačelnika Borisa Miletića i saborskog zastupnika IDS-a Valtera Boljunčića

'Rok prilagodbe na fiskalizaciju bio je šest mjeseci, a pojedinci se sada slikaju na tržnici, iznoseći, namjerno ili iz neznanja, krive informacije o fiskalizaciji u EU', upozorava Ferić, naglasivši da kupci imaju pravo na račun, a na pulskoj tržnici su u velikoj mjeri zastupljeni preprodavači.

Intencija fiskalizacije je upravo da se eliminira kupovanje svakojake robe na veletržnicama koja se potom prodaje na pulskoj tržnici', veli Ferić, dodajući da obvezu fiskalizacije imaju i drugi europski gradovi poput Rima, Pariza i Beča, a u gradovima gdje je nema, na primjer u Barceloni i Pragu, na tržnicama se prodaju isključivo proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok svi drugi idu u kvartovske dućane.

'Proizvodi se kupuju za kunu, a potom prodaju za pet, a da nitko ne zna njihovo porijeklo. Danas se fiskalizacijom brani pravo na domaću istarsku hranu', kazao je Ferić, upozorivši kako preprodavači, koji uglavnom i nisu iz Istre, u ranim jutarnjim satima kupuju robu za preprodaju.

Pozvao je direktora Tržnice d.o.o. da se zakupcima na pulskoj tržnici pomogne tako da im se u ovom dodatnom roku, tijekom srpnja, omoguće uvjeti za uvođenje fiskalnih blagajni, uvođenjem besplatnog interneta te, onima koji si ne mogu kupiti sami, sufinanciranjem potrebne opreme

Osvrnuo se i na jednosmjerni promet pulskom rivom, ustvrdivši da je 'uveden stihijski i bez dostatne analize prometa' i istaknuvši da u SDP-u smatraju da je riva trebala ostati dvosmjerna.
'Pješaci su prisiljeni hodati cestom jer uređenje nogostupa kasni, a horizontalna signalizacija, odnosno isprekidane cik-cak crte prije i poslije pješačkih prijelaza, nema nitko osim Pule. Po tim trakama se voze i biciklisti, što je i opasno', napominje Ferić.

Zato predlaže gradskim vlastima da se izvrši pomnija analiza prometa brojanjem protoka vozila, jer kako smatraju u SDP-u, novim prometnim rješenjem s jednosmjernom rivom otežana je povezanost s gradom stanovnicima pulskih kvartova Stoje i Sisplaca, gdje je najveći mjesni odbor s 9000 stanovnika.

'Iako su probijeni svi rokovi rotora u Šijani, ali se barem počeo asfaltirati. No naša boljka je da nakon što nešto asfaltiramo, onda se to ponovno zbog nečeg raskopava, a to se dogodilo dvaput s rivom, navodno sad zbog puknuća neke cijevi', napominje Ferić, koji je ujedno najavio da će Gradska organizacija SDP-a s Forumom mladih inicirati anketu među građanima Pule o rješenju prometovanja rivom.

Izjave predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića da će, ukoliko ne uspije regionalizacija Hrvatske, tražiti potporu za autonomnu istarsku regiju, čelnik pulskog SDP-a komentirao je kratko: 'Od njega ništa novo. Pred svake izbore ili nakon izbora slušamo isto!'