HIGIJENSKI STANDARDI

Kumice sa sirom i vrhnjem istjerane s Dolca

01.10.2010 u 20:18

Bionic
Reading

Jedan od zaštitnih znakova zagrebačke tržnice Dolac je sir i vrhnje. No kumice s mliječnim proizvodima morat će se pokoriti odluci Sanitarne inspekcije grada Zagreba te za veći trošak svoje proizvode staviti u vitrine zbog higijenskih standarda

Sanitarna inspekcija odlučila je da će se mliječni proizvodi moći prodavati jedino u zatvorenim vitrinama, i to čuvani na temperaturi od četiri do osam stupnjeva.

Već u ponedjeljak će se klupe, na kojima su kumice desetljećima prodavale, micati, a umjesto njih postavljat će se vitrine o trošku tržnica, kazao je glasnogovornik Tržnica Zagreb Miro Bakrač koji je najavio žalbu Ministarstvu zdravstva. Kumicama, koje imaju dvije-tri krave financijski će biti nemoguće podnijeti trošak veće cijene najma i potrošnje struje za vitrine.

Prodavačice sira i vrhnja na zagrebačkom Dolcu šokirala je novost. Na tom mjestu prodaju desetljećima, imaju stalnu kupce, inspekcija im, kažu, uredno pregledava životinje i proizvode i nikad nije bilo nikakvih problema. Ogorčene su i time što im je za micanje klupa javljeno u zadnji čas.

Nemaju pojma što će dalje, ali sigurno je da si neke neće moći priuštiti veća davanja u vitrinama. Miro Bakrač iz Tržnica kaže pak da je prodaja sira i vrhnja na otvorenom jedan od simbola Zagreba te naglašava da nije zabilježen nijedan slučaj trovanja tom hranom, piše Večernji list.

U Sanitarnoj inspekciji kažu da se isti uvjeti primjenjuju se na cijelu Hrvatsku te da se inspekcijski nadzori provode po predviđenom planu.

Vitrine za domaće mliječne proizvode godinama postoje u Sisku i Splitu.