VITOMIRA LONČAR:

'Kultura Grada Zagreba i države kraci su iste hobotnice'

14.11.2014 u 16:07

Bionic
Reading

Uhićenjem Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba, USKOK je počeo širiti aferu Agram i na 'sportske' aktivnosti vezane za Košarkaški klub Cibona. No čini se da istražitelji neće stati na parketu Cibone te da mjesecima metu i brojne kazališne daske po Zagrebu, a o tome im je iskaz već dala Vitomira Jana Lončar, direktorica kazališta Mala scena

Pretpostavljalo se da je Ivica Lovrić jučer uhićen, osim zbog malverzacija financijama u Ciboni, i zbog brojnih nepravilnosti i uočenih nezakonitosti u kulturnim ustanovama Grada Zagreba. Ipak, u istražnom nalogu USKOK-a spominje se samo sporna pozajmica Josipa Klemma Ciboni za transfer Darija Šarića, nezakonita zapošljavanja u Holdingu i nezakonit zakup diskoteke Saloon.

Pretpostavlja se da predistražne radnje vezane za malverzacije u kulturnim ustanovama Grada Zagreba i dalje traju. Direktorica kazališta Mala scena Vitomira Lončar rekla je za tportal.hr da je u siječnju istražiteljima dala svoj prvi iskaz o nepravilnostima koje je uočila.

'Tragom dokumenata koje sam objavljivala na svom blogu Slamka spasa bila sam pozivana na obavijesne razgovore na kojima sam surađivala s inspektorima i kojima sam davala sve meni poznate informacije, kao i imena osoba koje su mi te informacije prosljeđivale. Istrage oko organizacija u kulturi u Gradu Zagrebu traju već dulje vrijeme, a ja sam prvi iskaz vezan za ovu temu dala u siječnju ove godine', rekla je Vitomira Jana Lončar.

U izjavi za HTV Lončar je rekla da se radi o neregularnim zapošljavanjima, neregularnim financiranjima pojedinih programa i projekata... 'Neregularno je instaliranje članova različitih vijeća u organizacije u kulturi koje onda odlučuju onako kako glava hobotnice želi', izjavila je Lončar.

Tportalu je dodala da je istražiteljima davala iskaze o radu samog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, o radu nekih javnih i privatnih kazališta, centara za kulturu i slično, a u kojima su se, tvrdi, detektirale mnoge nepravilnosti, pa i protuzakonite radnje. 'Može se reći da se neregularnosti kriju u mnogim ustanovama u kulturi Grada Zagreba', smatra Lončar.

Kaže da se ne može govoriti o 'pravednom' ili 'nepravednom' upravljanju u kulturi, nego o nezakonitom zapošljavanju u ustanovama u kulturi, ali i u samom Uredu za kulturu. 'Radi se o netransparentnom trošenju novca poreznih obveznika, neisplaćivanju honorara, falsificiranim ugovorima, dodjeli sredstava mimo natječaja, a prema nepoznatim kriterijima', kaže Lončar.

Tvrdi da su zbog njezinog pisanja i javnog objavljivanja dokumenata na blogu Slamka spasa njezino kazalište i ona osobno već godinama u nepovoljnom položaju. 'Nadam se da će oni zbog kojih smo godinama na meti odgovarati za kaos u kulturi Grada Zagreba, ali i cijele zemlje. Naime vjerujem da će istraga pokazati i dokazati da su na neki način kultura Grada Zagreba i države povezane kracima iste hobotnice', kaže Lončar.