PROPAST PROJEKTA

Kujundžić: Savez za Hrvatsku više ne postoji!

09.02.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Savez za Hrvatsku praktički više ne postoji, priznao je Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore i bivši predsjednički kandidat, nakon što su tijekom vikenda izlazak iz ove koalicije osam stranaka objavili HDSSB i Obiteljska stranka

Kujundžić smatra da je ovakav rasplet događaja bio očekivan. 'Savez za Hrvatsku nastao je prije godinu dana, kada je svaka od osam stranaka koje su sačinjavale Savez očekivala da će dobiti nešto od sinergijskog učinka. Kako na predsjedničkim i izborima za Europski parlament očekivani sinergijski učinak nije postignut, logično je da se ljudi pripremaju za druge, učinkovitije oblike djelovanja', kaže Kujundžić.

Savez za Hrvatsku sačinjavali su, uz HDSSB, Obiteljsku stranku i Kujundžićevu Hrvatsku zoru, HSP Danijela Srba, A-HSS Branka Borkovića Mladog Jastreba te manje poznate stranke Akcija za bolju Hrvatsku i Zavjet za Hrvatsku. Hrast je već ranije napustio Savez i pridružio se koaliciji stranaka okupljenih oko HDZ-a, iako se pri izglasavanju odluke o tome stranka podijelila. Stožerna stranka Saveza za Hrvatsku bio je HDSSB, jedina parlamentarna stranka među okupljenima, pa je postalo jasno da je projekt propao nakon što je ona krenula drugim smjerom. Slučajno ili ne, napuštanje projekta Savez za Hrvatsku poklopilo se s izlaskom Branimira Glavaša, utemeljitelja HDSSB-a, iz zatvora.

Kujundžić ne smatra da ga je HDSSB napustio zbog poraza na predsjedničkim izborima. 'Sinergija nije dala rezultate. Nema to veze s rezultatima predsjedničkih izbora, kojima sam zadovoljan. U tijeku su pripreme za nova preslagivanja na političkoj sceni za parlamentarne izbore. Stranke će ići novim putovima ondje gdje će dobiti više', smatra Kujundžić i dodaje da nas očekuje zanimljiva godina u kojoj će biti iznenađenja kada budu obznanjene neke suradnje.

Na pitanje očekuje li u tom smislu koaliciju HDSSB-a i HDZ-a, Kujundžić nije želio spekulirati, samo je kratko kazao da je u politici sve moguće.

'Znam što ću napraviti, kao što sam znao i prvi govorio da će Josipović otići s Pantovčaka, kada nitko u to nije vjerovao', poručio je predsjednik Hrvatske zore bez opširnije argumentacije. Otkrio je da se u Hrvatskoj zori upravo odvijaju demokratski procesi, izbori na svim razinama rukovodstava po principu jedan čovjek jedan glas, nakon čega će biti jasnije kako će stranka djelovati u narednom razdoblju. Kujundžić nije želio prejudicirati hoće li ostati predsjednikom Hrvatske zore jer će na to odgovor dati članstvo u skladu s procedurom. 'Ono što je sigurno je to da su me rezultati predsjedničkih izbora, koji su ustvari jedna velika anketa, ohrabrili te smatram da na dosta mjesta Hrvatska zora može ući u parlament', zaključio je Kujundžić.