RAK RANA

Kujundžić priznao: Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito, nažalost i u zdravstvu

05.12.2018 u 20:28

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u intervjuu za Dnevnik Nove TV osvrnuo se na goruća pitanja u zdravstvu poput tužbi za neisplatu prekovremenih sati liječnika, mogućeg poskupljenja inzulina za dijabetičare ali i pojavi mita u zdravstvu. 'Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu', kazao je

Što se tiče tužbi zbog prekovremenih sati, kazao je da je to 'veliki problem koji je takav već pet godina'.

'U međuvremenu nije sklapan novi kolektivni ugovor. Ovdje imamo situaciju gdje ljudi rade jedan posao do 16 sati po jednoj cijeni, a nakon 16 po nešto manjoj cijeni. To je ono što liječnici s pravom kažu da treba drugačije platiti i to će u novom kolektivnom ugovoru sigurno biti riješeno. S druge strane, po obveznome planu, tako je potpisan kolektivni ugovor, i to će biti predmet suda', pojasnio je za Novu TV.

U budućnosti planira riješiti taj problem i uvjerava da ovako neće ostati.

Najavljuje novi kolektivni ugovor za liječnike tijekom slijedeće godine iako je istu stvar najavio i u veljači ove godine.

'Ne možete preko noći mijenjati. Ono što je sada napravljeno, novi Zakon koji stupa na snagu s 1.1. 2019. Svi oni koji rade u zdravstvenom sustavu koji više rade i više znaju moći će biti više plaćeni, to će biti stimulacija zadržati kvalitetne ljude u Hrvatskoj, a i potaknuti one koji manje rade da rade više kako bi i oni više zaradili', poručuje.

Kaže da inzulin ima status kao i svi lijekovi. 'Na listu A idu lijekovi koji su najniža cijena koji su iz iste skupine. Biti će kao i do sada glede plaćanja. Na osnovnu listu idu lijekovi iz iste skupine gdje proizvođači, odnosno prodavači lijekova, daju najnižu cijenu i to HZZO plaća kompletno…Te se liste stalno mijenjaju, nema dana da se ne promijene', dodaje.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ipak, ne može garantirati da pacijenti inzulin neće plaćati više. To je, kaže, tržišna utakmica koja je uvriježena u svijetu.

Komentirao je i slučaj istrage nad kardiokirurgom u KBC-u Split koji je osumnjičen za primanje tri tisuće eura mita.

'To što se tamo navodno događalo je za svaku osudu. Inspekcija je tamo, traju i stručne i policijske radnje. Oni će do kraja tjedna dati izvješće', kazao je.

S obzirom na manjak kardiokirurga u splitskoj bolnici, pacijenti, uvjerava, neće trpjeti jer u ispomoć stižu kolege iz bolnice Dubrava i KBC-a Zagreb.

'Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu', zanimljivo je zaključio.