PROCJENA MINISTRA

Kujundžić: Predsjednica je čuvala neko mjesto za nekog pacijenta u državnoj bolnici

25.02.2019 u 20:43

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je za RTL Danas ultimatum koji je dobio iz Metkovića. Tamošnji stanovnici, okupljeni u građansku inicijativu 'Sinovi i kćeri Metkovića', do četvrtka žele odluku o gradnji županijske bolnice, uvođenje hitne helikopterske službe ili kreću u prosvjede. Ministru su u emisiji pustili i potresan prilog s izjavama Ivane Bebić, majke preminulog dječaka Gabrijela

'Ja mislim da treba odvojiti potresnu priču i beskrajnu bol majke. To proživljavamo s dubokim pijetetom i dubokim osjećajem tuge. Ne ponovilo se. A drugo su ti zahtjevi. I prije te nesreće smo prepoznali da je dolina Neretve na određeni način dio Hrvatske koji treba mijenjati. I zakon po kojemu se ide u integracije Hitne. To je integracija Doma zdravlja, županijske hitne i liječnika koncesionara', komentirao je ministar zdravstva.

Dodao je i da je promijenjena situacija s nedostatkom laboratorija izvan radnog vremena.

'To je dogovoreno, dok se ne promijeni pravilnik, postojeći laboratorij će imati pripravnost izvan radnog vremena. U pripremi su rješenje helikopterske pomoći, a dok se ne to ne dogodi sada se analizira bolja pokrivenost doline Neretve', kazao je ministar Kujundžić za RTL Danas.

MInistar je odgovorio i na pitanje zbog čega još uvijek nije dozvoljeno da se u domovima zdravlja koriste CRP analizatori koji stoje samo nekoliko tisuća kuna, a stanje poput onog kakvog je imao Gabrijel mogu otkriti za nekoliko minuta.

'Novim pravilnikom rješava se nekoliko parametara. Dok se ne riješi, Dom zdravlja u dolini Neretve će imati taj laboratorij', rekao je Kujundžić.

  • +16
Mirni prosvjed građana "Novska za Anamariju i Kristinu - Spinraza za sve" Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ustvrdio je da su počele individualne analize za spinrazu, što je obećao roditeljima.

'Važno je naglasiti, Hrvatska je među prvima u Europi počela liječiti djecu sa spinrazom. Svega dvije, tri zemlje su na tom tragu. Povjerenstvo je počelo pozivati pojedinačno svakog od malih pacijenata... Čim se steknu uvjeti, mi smo spremni', rekao je Kujundžić.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Evo što kaže na liječenje predsjednice u privatnoj klinici: 'To je zlouporabljeno. Predsjednica je kao svaki hrvatski građanin otišla na pregled i dobila popust'.

Odgovarajući na pitanje pokazuje li to, na neki način, nepovjerenje prema onima koji rade u državnoj bolnici, procijenio je da je 'predsjednica prvenstveno čuvala neko mjesto za nekog pacijenta u državnoj bolnici i platila je to privatniku'.

'Zdravi pacijenti zapravo za magnetsku rezonancu ne idu. Trebaju bolesni ići, zato smo i napravili prioritetne liste čekanja, to znači za najozbiljnije bolesti treba žurno otvoriti vrata, a ovi ostali nažalost idu na liste čekanja', zaključio je ministar.

  • +4
Poliklinika Radiochirurgia Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL