VELIKA GUŽVA

Provjerili smo koliko bi predsjednica čekala da je išla u državne bolnice

20.02.2019 u 22:01

Bionic
Reading

Pregled predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u privatnoj poliklinici izazvao je veliku pažnju javnosti, osobito jer su se mnogi pitali zašto nije otišla u neku od državnih bolnica. Predsjednica je u poliklinici preventivno obavila MR screening cijelog tijela, što je vrsta pregleda na koji se u nekim državnim bolnicama čeka i više od godine

Štoviše, malo je vjerojatno da bi uopće dobila uputnicu za takvu skupu pretragu samo za preventivni pregled. Na MR dojke u nekim zagrebačkim bolnicama, prema podacima HZZO-a, čeka se i do godine dana. KB Merkur i KB Dubrava pak upisuju pacijente za najmanje četiri mjeseca.

Tako je prvi slobodan termin za MR dojke u KB-u Merkur u lipnju, a u KB-u Dubrava u početku srpnja ove godine, dok KBC Zagreb prve pacijente za tu pretragu upisuje tek za veljaču 2020.

Na Sv. Duhu na MR dojke možete se naručiti tek za 25. svibnja 2020. godine, dakle za 460 dana. U KBC-u Rijeka pregled se može upisati za rujan ove godine, u KBC-u Osijek za lipanj, a u KBC-u Split od navedenih bolnica najmanje ćete čekati te ćete doći na red već za 82 dana.

No treba napomenuti da pravo na taj pregled imate samo u slučaju loših nalaza ili nejasne slike mamografije, što upućuje na mogući tumor. Uputnica za preventivni pregled MR-om nije predviđena u redovnom screeningu na rak dojke, pri čemu se žene šalju samo na mamografiju, a u određenim slučajevima na ultrazvučni pregled.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric