nema postupka

Liječnik osuđen na zatvor zbog smrti dječaka, a pred Komoru ovaj težak slučaj nije uopće dospio?!

15.02.2019 u 16:23

Bionic
Reading

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) objavili su u petak da pred Časnim sudom Komore nije pokrenut niti vođen postupak protiv zadarskog pedijatra Darka Radmana (69) nepravomoćno osuđenog na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova

Nepravomoćnu presudu zadarskom liječniku iz Komore su, na novinarske upite, odbili komentirati jer nije pravomoćna.

Riječ je o liječniku kojega se teretilo da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjaka koji je preminuo u veljači 2015. od posljedica šarlaha.

U Liječničkoj komori ne znaju je li to prva bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta jer nemaju evidenciju o svim pravomoćnim presudama protiv liječnika na redovnim sudovima RH, nego samo za one koje Komora zaprimi informaciju od nadležnih tijela.

No, neslužbeno se doznaje da ovo nije prva presuda liječnicima za nesavjesno liječenje, već da je bilo najmanje dvije takve presude u zadnjih 20-ak godina u Hrvatskoj.

U Komori kažu da se zadnjih pet godina pred Časnim sudom HLK vodio postupak protiv 58 liječnika za koje su donesene 32 odluke.

Ovoj brojci treba pridodati i 282 postupka za utvrđenje nedostojnosti liječnika koji su se vodili za liječnike pravomoćno osuđene za kazneno djelo primanja mita od farmaceutske kuće Farmal, tzv. slučaj ''Hipokrat''.

Od te 32 odluke, Časni sud HLK donio je osam odluka kojima je liječnicima izrečena disciplinska mjera privremenog oduzimanja licence do godine dana (sve za propuste u stručnom radu), 4 odluke kojima je liječnicima izrečena opomena te 4 odluke kojima se liječnici oslobađaju odgovornosti. U ostalim slučajevima disciplinski postupak je završio obustavom ili odbijanjem zahtjeva.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

U slučaju 'Hipokrat' radilo se o 282 postupka koji su pokrenuti u veljači 2016.g., a svi su na Časnom sudu HLK vođeni kao postupak za utvrđivanje nedostojnosti. Za 6 liječnika u slučaju 'Hipokrat' Časni sud HLK utvrdio je da se liječnici ne smatraju nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti.

Liječnika koji je pravomoćnom sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela, Časni sud HLK može smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti, poručuju iz Komore.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić potvrdio je u petak Hini da je zadarski pedijatar Darko Radmana (69) nepravomoćno osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje dječaka.

Dr. Radmana se tereti da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka koji je preminuo u veljači 2015. godine od posljedica šarlaha.

Njega su u kritičnom stanju na Odjel pedijatrije doveli djed i baka. Tamo ga je pregledao pedijatar, koji je s njim i razgovarao, no infekcija se tako brzo proširila da je dječak izgubio svijest u nepunih sat vremena od dolaska pa je hitno prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja.

Otkrilo se, međutim, da je dječaka nekoliko dana ranije kao dežurni pedijatar u zadarskom Domu zdravlja pregledao Radman. Općinsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je tada propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage te mu propisati adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha koji je djetetu dva dana prije dijagnosticiran.