AKTUALNOSTI U ZDRAVSTVU

Kujundžić o odlasku Bahtijarevića i enormnom porastu tužbi protiv liječnika

01.02.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prokomentirao je u četvrtak uoči Vladine sjednice peticiju roditelja djece liječene u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, koji se protive odlasku s dužnosti v. d. ravnatelja Zorana Bahtijarevića, rekavši kako se pri odabiru ravnatelja neke ustanove trebaju poštivati propisi, odnosno statut bolnice.

"Sve je to demokratski, a statuti su nešto što je na razini svih sveučilišnih bolnica, pa tako i u Klaićevoj. Statuti se ne mijenjaju prema pojedincu, mislim da se o svemu može raspravljati, i o hrvatskom Ustavu, a kamoli ne o nekom pravilniku ili statutu neke bolnice, ali ne pojedinačno nego na razini svih bolnica", rekao je Kujundžić.

Bahtijarević, naime, prema važećem Statutu klinike u Klaićevoj ne zadovoljava uvjete za ravnatelja jer nema status docenta ili profesora, a Ministarstvo zdravstva nije odobrilo zatražene izmjene Statuta kako bi se Bahtijarević, kojeg roditelji peticijom podržavaju, mogao javiti na natječaj.

Kujundžić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako se radi na projektu nove dječje bolnice, pa je zadaća do kraja godine pripremiti dokumentaciju za apliciranje sredstava iz EU fondova.

Osvrnuo se i na podatke o tome kako raste broj tužbi u Hrvatskoj zbog nemara liječnika, rekavši kako nema posla u kojemu se ne događaju greške. "Takve tužbe uvriježene su u zapadnim zemljama, ne zato što liječnici griješe nego zato što je to praksa, vidite malo Ameriku, Kanadu Švedsku, Njemačku".

Jutarnji list objavio je u četvrtak kako je, po podacima Državnog odvjetništva za 2016. godinu, broj prijava protiv osoba za kaznena djela protiv zdravlja porastao za gotovo 80 posto u odnosu na godinu ranije, kada je bilo prijavljeno 169 osoba.

  • +19
Zoran Bahtijarević Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL