ZORAN BAHTIJAREVIĆ

Šef Klaićeve ostaje bez funkcije: Je li ipak nekome stao na žulj?

24.01.2018 u 19:03

Bionic
Reading

Zoran Bahtijarević, dosadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), odlazi s dužnosti. Naime, raspisan je natječaj za ravnatelja, a Bahtijarević se na njega ne može javiti jer ravnatelj može biti jedino osoba koja ima status profesora ili docenta. A on to nema. Iako je statut i ranije mijenjan kada su na čelu ove bolnice bile osobe koje također nemaju taj status, Ministarstvo zdravstva ovaj se put oglušilo

'Na natječaj za ravnatelja neću se javiti jer nemam uvjete. Izmjene statuta su normalna stvar u poslovnom svijetu i u institucijama', kazao je Bahtijarević za tportal i potvrdio da je statut mijenjan prije nekoliko godina upravo zbog uvjeta koji sada njemu onemogućavaju da se kandidira.

'Više puta u dvije godine tražili smo izmjenu statuta i nismo dobili odgovor. Dva puta od bivšeg ministra Darija Nakića, a jednom u mandatu aktualnog ministra Kujundžića', otkriva nam Bahtijarević i dodaje da njegov status nije na prvom mjestu, već dobrobit Klaićeve.

'Klaićeva je bitna, ne ja'

Nije tajna to da je Bahtijarević, koji je ujedno liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, omiljen među roditeljima malih pacijenata i među zaposlenicima, barem među njegovim jednim dijelom. Iz njegova kratkotrajnog mandata ostali su opipljivi rezultati. Bolnica posluje u plusu, dječja onkologija napokon je dobila nove prostore, pokrenut je niz javnih akcija...

'Molim da se od mene ne radi slučaj. Zabrinutost roditelja naših pacijenata i dijela zaposlenika vezanu uz moj odlazak shvatit ću kao kompliment cijelom timu koji je radio uz mene. Klaićeva je bitna, ne ja, Klaićeva je iznad svih interesa', poručuje znakovito, ne želeći govoriti o tome kome njegova kandidatura nije u interesu.

U liječničkim krugovima šuška se kako ministar Milan Kujundžić nema ništa protiv Bahtijarevića te kako nije riječ o političkoj smjeni, no da postoji klan liječnika u Klaićevoj kojima Bahtijarević ne odgovara. Među njima je i nekoliko osoba koje su se javile na novi natječaj.

  • +19
Sva lica Zorana Bahtijarevića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bahtijarević je na mjestu vršitelja dužnosti ravnatelja od svibnja 2016., a na toj funkciji prema zakonu može biti samo godinu dana. Zbog toga je Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva još u jesen naložila da se u roku od 90 dana raspiše natječaj za ravnatelja.

'Bolnicu ostavljamo uređenu'

Natječaj za ravnatelja Klaićeve otvoren je do 2. veljače. Nakon toga teče 45 dana, tijekom kojih Upravno vijeće bolnice mora izabrati novog ravnatelja.

'Sretan sam jer bolnicu ostavljamo uređenu. Zahvaljujem svim ministrima i vladama s kojima sam surađivao na tome što su prepoznali važnost dječje medicine', poručuje Bahtijarević.

  • +23
Otvorenje Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić