NAZVAO JU ALISOM U ZEMLJI ČUDESA

Kujundžić: Cijeli Josipovićev tim pomaže Kolindi

03.12.2014 u 16:53

  • +2

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon druženja s građanima uz štand na kojem su se prikupljali potpisi za njega predsjednički kandidat Milan Kujundžić u hotelu Osijek predstavio je svoj program Osječanima. Poručio je da je glas za Kolindu Grabar Kitarović glas za Josipovića

'Ovo nije zamišljeno kao team building, nego kao dostojanstveno predstavljanje programa. Uzeo sam si za pravo da govorim u vaše ime, ime vaše djece i onih koji su dobili Hrvatsku, a onda su je ukrale političke elite. Ja ću biti samo prvi, ali jednak među vama', rekao je u uvodnom dijelu Kujundžić.

'Možemo li u Hrvatskoj danas spriječiti već viđen politički scenarij, špijunske službe, kaste?', zapitao je dr. Kujundžić, govoreći o potrebi definiranja Nove Hrvatske te naglašavajući potrebu stvaranja za sada nepostojećeg dijaloga i konsenzusa između Vlade i oporbe. Krajnji cilj konsenzusa, po Kujundžiću, mora biti kreiranje novih radnih mjesta, puno zapošljavanje te održiv proračun s deficitom koji može biti jedino u funkciji razvoja. Za Josipovićev prijedlog o referendumu, za koji bi bilo dovoljno samo deset tisuća potpisa, smatra da nikad neće ugledati svjetlo dana. 'Pišem ti pismo, a poštara nema - tako to zamišlja Ivo Josipović', izrekao je Kujundžić, uz blag podsmijeh.

Potrebna je veća uloga izravne demokracije i zato će svatko tko skupi pedeset tisuća potpisa dobiti referendumsku inicijativu, a referendum će se održati usklađen s nekim drugim izborima, o jednom trošku.

Građani i građanke nisu imali pitanja, ali imali su ih novinari, pa su ga upitali za stav o legalizaciji marihuane.

'Kao liječnik dobro znam što su ovisnosti, što je marihuana - to je uvod u pakao. Apsolutno sam protiv.' Nadodao je da se u medicinske svrhe može koristiti i dio kemijskog supstrata, ali ne na način na koji to zagovara Mirela Holy i njoj slični', odgovorio je.

Na novinarsko pitanje o pozivanju Hrvata izvan domovine i iseljene Hrvatske na zajedništvo i zagovaranje njihovih većih prava te podrazumijeva li to i porezne obveze Kujundžić je odgovorio: 'Svugdje u svijetu postoje porezne obveze, ali ne na način na koji ih sada čekaju, da moraju dati trećinu svoje mirovine.'

'Treba napraviti odgodu nekoliko godina, a onda definirati primjerenu poreznu politiku, znači svatko mora plaćati porez', odlučan je Kujundžić.

Dotaknuo se i premijera Zorana Milanovića i protukandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović dok je govorio o povezivanju naroda u domovini, Hrvata iz Bosne i Hercegovine i iseljene Hrvatske.

'Sada Milanović to otkriva, a dama se čudi kao Alisa u zemlji čudesa. Recite, nije li glas za Kolindu Grabar Kitarović glas za Josipovića? Cijeli Josipovićev tim pomaže Kolindi jer znaju da ona ne može pobijediti', rekao je Kujundžić, zaradivši pljesak nazočnih.

U daljnjem nastupu predsjednički kandidat desne opcije izrekao je još nekoliko misli o vođenje državne politike, a ne stranačke, ističući veću ulogu izravne demokracije, ulaganje u obrazovanje i sprečavanje odlaska mladih ljudi i stručnjaka te predsjedničke ovlasti i promjene Ustava, naglasivši kako se 'u Bruxelles ne ide zbog dobre plaće, nego zastupati interese Hrvatske u provedbi vanjske politike'.

Sat vremena izlaganja bilo je kratko vrijeme za sva aktualna pitanja i probleme koji muče građane Hrvatske, a u čijem će rješavanju, obećao je, aktivno sudjelovati za sada samo predsjednički kandidat.

'Temelj hrvatske države je Domovinski rat. Nitko ne negira povijest, u kojoj su dobiveni elementi državnosti, ali prvi put dobiva punoću Domovinskim ratom', istaknuo je Kujundžić te nadodao da uz državnu zastavu, grb i himnu treba definirati i državno geslo 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što', što je oduševilo građane koji su pozorno slušali i kimanjem glave potvrđivali Kujundžićev govor.

Nazočni na predstavljanju programa nisu krili svoje zadovoljstvo onim što su čuli. Za riječ se javio, kako se predstavio, emigrant iz Amerike koji je živio u njoj 30 godina te je uz suze zahvalio Kujundžiću na njegovoj kandidaturi.

Iako su Kujundžića zbog 'kratkog' rasporeda iz njegovog tima upozoravali da završi druženje s građanima, on je odbijao vlastiti protokol riječima: 'Neću ići, hoću biti ovdje s ljudima.' Pitanja većinom nisu bila pitanja, nego kritike i pritužbe na težak život, ovrhe banaka i status umirovljenika, za što su Osječani zamolili za pomoć, u njihovim očima, već izabranog predsjednika.

O Kujundžićevu susretu s volonterima i biračima pročitajte u našem tekstu: 'Naši volonteri nisu plaćeni, a drugi ih plaćaju 2 kune po potpisu'