VITKOVIĆA SUD OPALIO PO NOVČANIKU

Krunski svjedok u aferi Spice osuđen za klevetu

02.11.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, krunski svjedok državnog odvjetništva u suđenju za aferu ‘Spice’, nepravomoćno je danas na koprivničkom sudu proglašen krivim za kazneno djelo klevete u sudskom procesu koji su protiv njega pokrenula šestorica od osam okrivljenika u toj aferi.

Osuđen je po više točaka na jedinstvenu novčanu kaznu od 9401,60 kuna uz nadoknadu sudskih troškova. Osim toga, tekst presude mora biti objavljen o njegovu trošku u ‘Večernjem listu’.

Kako je presudu obrazložila sutkinja Vesna Piškorec-Kuzmić, Vitković je svjesno u razgovoru s novinarom ‘Večernjeg lista’ početkom godine iznio neistinite tvrdnje na štetu časti i ugleda optuženika u aferi ‘Spice’.

Tvrdio je kako nije bio na odjelu poluintenzivne njege u Općoj bolnici u Koprivnici zbog trovanja alkoholom te kako ga se tim izjavama pokušava ocrniti i kako je ‘jasno zašto i iz kojih krugova to dolazi’.

Sud je utvrdio kako činjenice u vezi s njegovom hospitalizacijom nisu sporne te kako je kriv za kazneno djelo klevete na štetu časti i ugleda šestorice privatnih tužitelja na koje su se, premda nikoga nije imenovao, njegove izjave odnosile.

Sud je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir to što Vitković dosad nije bio kazneno odgovoran i to što ima maloljetnu djecu.

Vitkovića su tužila šestorica od osam okrivljenika u slučaju ‘Spice’ pošto je početkom godine novinaru ‘Večernjeg lista’ opovrgnuo da je bio smješten na odjel poluintenzivne njege u Općoj bolnici u Koprivnici zbog alkoholiziranosti, to jest 4,48 promila alkohola u krvi. U novinskom tekstu objavljena je njegova izjava u kojoj je rekao kako to nije prvi put da ga se tako pokušava ocrniti, a jasno je zašto i iz kojih to krugova dolazi.

‘Ja sam svjedok u suđenju za operaciju 'Spice' i već se mnogo puta u posljednjih godinu dana pokušalo narušiti moju vjerodostojnost’, objavljeno je u spornom tekstu, zbog čega se dio okrivljenika iz te afere osjećao oklevetanim, što je bio i razlog za podizanje privatne tužbe protiv bivšeg predsjednika uprave Podravke.

Na izricanju presude Vitković se nije pojavio, a od šestorice privatnih tužitelja bio je samo Zdravko Šestak u pratnji odvjetnika Krunoslava Kunštića.

‘Naravno da smo zadovoljni presudom, u ovakvim situacijama do određene satisfakcije moguće je doći samo sudskim putem’, komentirao je odvjetnik Kunštić i dodao da je visina kazne u tom slučaju manje važna.
Također je rekao kako se na presudu ne namjeravaju žaliti.