AFERA HYPO

Krunski svjedok progovorio o Sanaderu

22.08.2010 u 19:42

Bionic
Reading

Bivši financijski direktor Hypo banke Christian Rauscher krunski je svjedok u aferi Hypo koju vodi austrijsko Državno odvjetništvo. U intervjuu austrijskom ORF-u iznio je niz optužbi na račun bivših čelnika Hypa, a s njima povezao bivšeg premijera Ivu Sanadera i umirovljenog i optuženog generala Vladimira Zagorca

Raucher je za kamere ORF-a (okrenut leđima kako bi se zaštitio) rekao da je Ivo Sanader bio uglavnom u kontaktu s Wolfgangom Kultererom, a Vladimir Zagorec s Günterom Striedingerom.

Rekao je da se novac iz Hrvatske prevozio preko Klagenfurta u Lichtenstein, a da se u dvorcu u blizini Klagenfurta 'osnovala' tajna podružnica banke gdje je bio i ured za savjetovanje, trezor i gdje se su se 'davale usluge klijentima'.

Rauscher je u intervjuu rekao da je bio umiješan u 'škakljive novčane poslove' s Hrvatskom.

Inače, u siječnju 2005. godine Raucher je došao kući zamazan krvlju i tada rekao policiji da su ga napali Hrvati. Tu je izjavu kasnije povukao.

Sigurnosno osoblje Hypo banke preuzelo je crni kovčeg od Rauchera u kojem se navodno nalazio nakit i novac jednog visokog hrvatskog vojnog dužnosnika - piše austrijski dnevni list Österreich koji tu teoriju potkrepljuje tvrdnjom Rauchera da je nakon toga u njegov stan navratio tadašnji šef banke Kulterer i to vezano za crni kovčeg.