suđenje vidoševiću

Krunski svjedoci u aferi Remorker ponovno svjedočili o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore

28.02.2019 u 16:49

Bionic
Reading

Ponovnim svjedočenjem krunskih svjedoka Igora Premilovca i Davora Komeričkog koji su opisivali način na koji se izvlačio novac, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje nekadašnjem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću u aferi Remorker.

Premilovac je izjavio kako je u 90 posto slučajeva Komeričkom predavao novac pred zgradom u kojoj živi, dok je u preostalim slučajevima novac predavao u kafićima ili trgovačkim centrima.

''Naprosto bih nazvao Komeričkog i rekao mu kamo da dođe. Ne mogu se sjetiti kada smo izvlačili novac iz određenih tvrtki, ali iz tvrtke Aquis novac smo izvlačili više od jedanput i u tim slučajevima uzimao sam svoju proviziju u iznosu od 10 posto'', kazao je Premilovac koji se nije mogao sjetiti o čemu je ovisio postotak njegove provizije.

Provizija i do 20 posto

''Osim Viadukta ni s kim drugim nisam dogovarao postotak od 20 posto. Za tvrtke HAC i Strabag sam imao dogovorenu proviziju između 10 i 20 posto i to sam dogovarao s Josipom Sapunarom. Ukoliko se dobro sjećam, radio sam s oko 120 tvrtki'', izjavio je Premilovac.

Svjedočeći na okolnost tijeka 'pranja' novca, svjedok Davor Komerički je kazao kako mu je Vidošević tijekom sastanaka govorio o iznosima novca koje treba ''oprati preko Premilovca na godišnjoj razini''.

''To su bili kratki sastanci od jedne minute koji su počeli 2007., a održavali su se početkom godine. Na sastanku početkom 2007. Vidošević mi je rekao da te godine treba prati milijun eura. Nakon toga sam se morao sastati s Premilovcu i prenijeti mu Vidoševićevu poruku. Nakon toga su se kroz godinu počeli odrađivati ti poslovi. Ja bi Premilovcu rekao koliko moja tvrtka dobije za određeni posao pa se je on onda tome prilagođavao'', izjavio je Komerički dodavši kako mu je Premilovac davao novac ispred njegove zgrade na Savici te kako iz HGK nikada nije bilo prigovora na novčane iznose koje je tamo predavao.

Petero okrivljenih sporazumno osuđeni nakon priznanja krivnje

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme milijunska imovinska korist, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel. Uz Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi su ostali i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.