NAKON OSAM GODINA

Kruna Kipa slobode otvorena za posjetitelje

04.07.2009 u 19:06

Bionic
Reading

Američki ministar unutarnjih poslova Ken Salazar u subotu je, kada SAD slavi svoj najveći blagdan Dan nezavisnosti, službeno otvorio za posjetitelje krunu Kipa slobode u newyorškoj luci, gotovo osam godina nakon što je zatvorena iz sigurnosnih razloga, poslije terorističkog napada na New York 11. rujna 2001.

WASHINGTON - Obilježavajući povijesni datum, sedam pripadnika američkih oružanih snaga u subotu je u podnožju spomenika prisegnulo u državljanstvo SAD-a, na prigodnoj svečanosti koju je vodio ministar Salazar.

'Raznolikost ove zemlje, ono je što nas čini snažnima', kazao je Salazar.

Dvadesetak sretnih posjetitelja bili su prvi koji su se popeli uz 354 stepenice do vidikovca unutar krune Kipa slobode, koji je već dulje od stoljeća simbol New Yorka i Amerike. Svečanom događaju mogli su svjedočiti mnogi drugi, prateći ga u TV prijenosu ili preko Twittera.

Prema novim propisima, dnevno će oko 240 posjetitelja moći posjetiti krunu, a već je prodano oko 14.500 ulaznica za posjete do kraja kolovoza. Trenutačno se mogu kupiti ulaznice za posjete na jesen.

Dulje od stoljeća Lady Liberty, kako Amerikanci nazivaju Kip slobode, čuva ulaz u newyoršku luku i pozdravlja pridošlice, nekada dosljenike koji su brodovima stizali u SAD, a danas turiste.

Sedam bodlji na kruni predstavlja sedam kontinenata i mora. U njezinu baklju, koja je simbol prosvijetljenja, nekada se također se moglo ući, ali je zatvorena od 1916. zbog bombaške sabotaže.

Podnožje spomenika i statue, te vanjski vidikovac, ponovo su otvoreni za posjetitelje 2004. Služba Nacionalnog parka je objasnila da je kruna bila zatvorena od 11. rujna 2001. jer se uske spiralne stepenice ne mogu sigurno evakuirati u slučaju uzbune, a također ne ispunjavaju protupožarne i građevinske propise. Turisti često pate od toplotnog udara, manjka zraka, napada panike, klaustrofobije i straha od visine, kazao je glasnogovornik službe Darren Boch.

Demokratski kongresnik iz New Yorka Anthony Weiner, koji se godinama zalagao za ponovno otvaranje krune, izjavio je u subotu da je doživio 'osobnu zadovoljštinu'.

'Lijepo je dodirnuti palčeve Lady Liberty. Lijepo je stati i udisati zrak Otoka slobode, ali nemata stvarni doživljaj sve dok se ne popnete u krunu. Mnogi Amerikanci sada će to moći vidjeti', rekao je Weiner.

Prema novim propisima, svakog će se sata u krunu moći popeti 30 posjetitelja u skupinama po 10, u pratnji rangera. Kroz 25 prozora u kruni moći će uživati u pogledu na nebodere Manhattana i newyoršku luku.

Kip slobode, visok 93 metra do vrha uzdignute baklje, podignut je 1876. godine, na 100-tu obljetnicu Deklaracije o neovisnosti SAD-a. Kip se nalazi na ulazu u luku okrenut prema jugoistoku, u smjeru Francuske, kako bi dočekivao brodove koji uplovljavaju u New York.

U posjet Kipu slobode voze trajekti iz New Yorka i New Jerseya, po cijeni od 12 dolara za odrasle, 10 za umirovljenike i 5 dolara za djecu. Ulaznica za posjet kruni stoji 3 dolara.