BORBA ZA SPLIT

Krstulović Opara želi što prije dovršiti sanaciju Karepovca

25.05.2017 u 16:29

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a u drugom izbornom krugu Andro Krstulović Opara u četvrtak je rekao kako je odlučan u sljedeće dvije godine početi i dovršiti sanaciju odlagališta otpada Karepovca, koji predstavlja ekološku bombu u središtu grada te krenuti u realizaciju regionalnog centra u Lećevici.

Kako je Krstulović Opara rekao na konferenciji za novinare,  prva faza bi trajala dvije godine i trebala bi biti završena do 2020. godine kako bi se izbjegli penali koji prijete gradu. Projekt sanacije Karepovca predviđa izgradnju betonske plohe za daljnje odlaganje u sljedeće dvije godine, potom prikrivanje postojećeg odlagališta sa sustavom odplinjavanja.  Druga faza kreće kada počnu poslovi na regionalnom centru u Lećevici čime će  početi prebacivanje

otpada ne samo iz Splita već iz cijele županije u taj regionalni centar, rekao je Krstulović Opara.

 "Treća važna komponenta je da ću kao gradonačelnik i kao predstavnik gradskih vlasti inzistirati na stalnom kontroliranju tijeka realizacije i potom gospodarenja regionalnog centra, jer naš otpad nije smeće nego je vrhunski resurs kojim želimo upravljati., rekao je Krstulović. 

 Kako je istaknuo, krajnji cilj je doći do četvrte faza- "odvajanje otpada od vrata do vrata kako bi se u nekoliko godina postiglo da 50 posto mase bude odvojeno u prvom trenutku odvajanja".

 Naglasio je kako očekuje od civilnog društva, brojnih udruga i građana da se priključe u edukaciji i podizanju svijesti i vjeruje da će učiniti ne samo zdraviji i čišći Split nego zdravije, ekonomičnije i bogatije društvo.

Podsjetio je da je još u listopadu lani uspio uvjeriti, ne samo javnost, već i ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića da je Karepovac glavni problem grada Splita. Rekao je da na 500 metara od Karepovca  živi na tisuće obitelji koje su pod izravnim i negativnim utjecajem plinova i procjednih voda zbog čega su odlučni tome stati na kraj s vrlo jasnim projektom koji u dvije godine planira završiti fazu sanacije.

Podsjetio je da je bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić (HDZ) prije desetak godina izradio projektnu dokumentaciju koja je do prije mjesec i pol dana stajala u ladicama prethodna dva gradonačelnika.

Kako je rekao, neće se baviti pozlaćivanjem središta grada samo za neke, ne želi se baviti Monte Carlima i tunelima do svojih hotela, ne žele se baviti apstraktnim pogodovanjem samo nekima u gradu već se isključivo želi baviti gradom kako bi se on ravnomjerno razvijao i kako bi građani u njemu mogli živjeti zdravo zajedno sa svojom djecom.

Na upit s kim će koalirati u Gradskom vijeću Krstulović Opara je rekao da je uvjeren kako od 35 vijećnika velika većina voli Split, a svi oni koji vole grad neće propustiti prigodu konačno donijeti proračun kojega nema zahvaljujući lošoj, neaktivnoj i katastrofalnoj politici u zadnja dva mandata.  Ne računa na one koji se neće moći oteti stranačkoj stegi i neće poduprijeti proračun.

"Svi oni koji vole ovaj grad su dobro došli. Još nisam počeo razgovore s predstavnicima drugih stranaka. To ću učiniti prvog dana nakon što se uvjerimo u jaku, dominantnu i rekao bi nadmoćnu pobjedu koju očekujemo u drugome krugu. Očekujem potporu svih vijećnika koji vole Split i kojima je program kojeg smo predstavili prihvatljiv. Onaj tko hoće promjene u našem gradu je dobro došao u budućoj većini kojom ćemo upravljati u sljedeće četiri godine", rekao je Krstulović Opara.