ZADNJI POTEZ

Krstulović Opara poništio svoju odluku, nema nagrade za gradsku administraciju

07.06.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Dojučerašnji splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u posljednji je trenutak, neposredno prije primopredaje vlasti nasljedniku Ivici Puljku, ipak poništio svoju odluku kojom je dijelu zaposlenika gradske uprave namjeravao dodijeliti 'nagradu za vjernost', neku vrstu stimulacije, u iznosu od 10 do 30 posto njihove plaće

Odluka o nagrađivanju prošlog tjedna izazvala je kontroverze, premda se radi o potezu koji je utemeljen na pravilniku usvojenom početkom ove godine i koji doista omogućava ovu vrstu stimulacije dobro ocijenjenim zaposlenicima. Krstulović Opara namjeravao je nagraditi pročelnike i voditelje pojedinih odsjeka s ukupno 100 tisuća kuna.

Kako je objašnjeno tportalu, proces je započeo znatno ranije: tada su svi pročelnici ocijenili zaposlenike u svojim službama i predložili najbolje od njih - neki samo jedno ili dvoje, a neki čak dvadesetak. Gradonačelnik na odlasku prihvatio je i potpisao sve prijedloge. Potom je došao red na njega te je trebao nagraditi sebi neposredno podređene službenike, no odluka je izašla u javnost i to je protumačeno tako da on 'pogoduje svojim ljudima'. Pojavili su se i disonantni tonovi unutar gradske uprave.

Krstulović Opara stoga je odlučio odustati pa je poništio sve odluke - i pročelničke i vlastite. Nagradu neće dobiti nitko.

  • +14
Ivica Puljak preuzeo dužnost gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Pravilnik je usvojen upravo kako bi se dobila mogućnost nagrađivanja najboljih, no nismo željeli da se za nama povlače bilo kakvi repovi', rekao je za tportal jedan od suradnika bivšeg splitskog gradonačelnika.

Inače, Krstulović Opara je prije dvije godine potpisao kolektivni ugovor za zaposlenike gradske uprave, a u travnju ove godine povećao im je i osnovicu plaća. U četiri godine njegova mandata broj zaposlenih uspio je smanjiti za desetak posto, s oko 450 na 411, što je prvi put da se to dogodilo u posljednja dva desetljeća.