POBJEDNICI I PORAŽENI

Kako je u izbornoj noći disao Split: Kod Puljka vrisci, zagrljaji i suze, u HDZ-u satima nikog osim novinara i švedskog stola

30.05.2021 u 23:21

Bionic
Reading

Težak poraz Vice Mihanovića i HDZ-a, uz posljedičnu eliminaciju Željka Keruma s gradske političke scene, te trijumf Ivice Puljka i njegova Centra, jasno su se mogli osjetiti još prije nego što je zašlo sunce, kada su u 19 sati objavljene prve izlazne ankete. U Puljkov stožer na otvorenom slijevali su se čestitari dok u HDZ-ovim stranačkim prostorijama satima nije bilo nikoga osim novinara i švedskog stola

U ovoj stranci očito su već ranije znali što im se sprema: rezultate su naime namjeravali dočekati u obližnjem hotelu, no otkazali su aranžman i prebacili događaj u stranku. Nervoza je lebdjela u zraku.

Do dolaska novog splitskog gradonačelnika, koji se došetao sa suprugom kada je pobjeda bila i matematički potvrđena, glavna zvijezda bio je novi dogradonačelnik i donedavni aktivist Bojan Ivošević - upravo onaj kojega je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponovno prozvao u izbornoj noći i poprilično nervozno pozvao da podnese ostavku prije nego što je uopće stupio na dužnost. Ivošević nam se odmah pohvalio modnim detaljem, značkom na reveru. Radi se o grbu grada Splita - originalnom, a ne onome satiričnom, za koji ga je prozivao HDZ.

'Ovo mi je poklonio Andro Krstulović Opara', otkrio je prije nego što se sreo s ocem Nikolom i majkom Ksenijom. Pale su i suze.

'Pošteno se bore cili život, svašta su sada morali istrpjeti', rekao je Ivošević.

Split: Kandidat za zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević u zagrljaju oca Nikole Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/PIXSELL

Uz njega, vrijeme je novinarima kratila Dalija Orešković te je skakala od kamere do kamere. Već poslije sedam sati Cankarevom poljanom naoko slučajno prošetali su viđeniji splitski SDP-ovci, pristojno su čestitali.

Novog splitskog gradonačelnika dočekao je špalir njegovih kolega i aktivista, a našao se tu i pokoji simpatizer i slučajni prolaznik. Koronakočnice su popustile, Puljak ih je redom grlio i ljubio, a u pozadini se napokon čula i glazba, nekoliko pjesama splitske tematike. Supruga i saborska zastupnica Marijana bila je vidno uzbuđena, našlo se tamo i njihovih troje djece, pa je pala i obiteljska fotografija.

Vladala je standardna euforija pobjednika, rekli bismo, sve dok Ivica Puljak nije spomenuo da se Split treba početi baviti velikim izazovima poput klimatskih promjena i umjetne inteligencije. Tada je palo nekoliko zbunjenih pogleda.

U stožeru su, treba reći, s gotovo jednakom euforijom dočekani rezultati iz Zagreba i Pule, kao i iz Šibensko-kninske županije, a razočarenje je nastupilo tek porazom nezavisnog kandidata Vedrana Duvnjaka, kojemu je za pobjedu u Solinu nedostajalo tek 170 glasova.

  • +28
Puljak: Grad Split od sutra je grad nade i optimizma Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/PIXSELL

Uz besplatno piće i nešto sitno hrane, u stožeru se nastavilo pjevati i cupkati i nakon što je završio službeni program. Stigla je i torta s natpisom 'neprocjenjivo'.

Vice Mihanović imao je neobičnu nesreću: premda je zapravo osvojio nešto više glasova od Andre Krstulovića Opare prije četiri godine, hametice je poražen.

'Pobjeda je pobjeda, poraz je poraz', časno je priznao kada se napokon spustio s gornjeg kata, praćen svitom mlađahnih aktivista i aktivistica, te čestitao Puljku. Prostorija se u hipu ispunila, čulo se i skandiranje Vici, ali i šala da je ispunio proročanstvo svog originalnog slogana.

Naime na ovim izborima ostao je tek vicegradonačelnik.

  • +3
Vice Mihanović održao je konferenciju za medije i čestitao Ivici Puljku na pobjedi Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

U HDZ-u su već u izbornoj noći neslužbeno priznali da im strategija kampanje nije bila potpuno pogođena, a posebno zaoštravanje u samom finišu koje je - pokazat će se - na biralište izvelo znatno više građana nego što se očekivalo. Tu je i tema Mihanovićeva doktorata koja se ispostavila jednom od ključnih točaka kampanje, a kada je u izbornoj noći ponovio odgovor da je tužio portal koji je pokrenuo priču, pomalo ga je iz takta izbacila zamolba da ponovi istu rečenicu na engleskom jeziku.

Uglavnom, bit će HDZ 'aktivna i konstruktivna' oporba u Gradskom vijeću, barem kako su najavili. Za Split nije to neobična situacija, dapače, ali da poraz boli - bogme, vidi se da boli. Stožer se u rekordnom roku ispraznio, na odlasku kući HDZ-ovci su zaobilazili bučnu feštu na otvorenom samo stotinjak metara dalje.