RADIO VANCOUVER

Krsto Cviić: Hrvatska neće potonuti!

03.08.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Krsto Cviić, bivši novinar, urednik na BBC-u i u tjedniku Economist, analitičar u londonskom Kraljevskom institutu za međunarodna pitanja i Europskoj banci za obnovu i razvoj, dao je intevju Hrvatskom radiju Vancouver u kojem je, nasuprot pesimistima zbog gospodarske krize, vrlo optimističan u pogledu hrvatske budućnosti

'Ja sam manje-više optimističan glede budućnosti Hrvatske kakva je danas i kakva će biti u budućnosti u svojoj regiji, u jugoistočnoj Europi, nikad ne upotrebljavam riječ Balkan, i koja će igrati određenu ulogu, svoju dostojanstvenu ulogu u EU', uvjeren je Krsto Cviić, pa se osvrnuo na hrvatski pesimizam.

'Činjenica da ankete koje su meni poznate, osobito iz Europske banke gdje sam radio u Londonu više godina kao politički savjetnik, pokazuju da su Hrvati najpesimističniji narod u regiji, ne samo u jugoistočnoj Europi. Ljudi s nostalgijom gledaju u prošlost, po mom mišljenju, sasvim krivo', rekao je Cviić i dodao da Hrvatska neće potonuti do dna.

'Ono što Hrvatsku spašava i vjerojatno će je spasiti ove godine je turizam. Ja mislim da se i taj turizam treba reformirati, bit će potrebni bolni rezovi', dodao je Cviić. Usprkos tome, prema Cviiću, Hrvatskoj predstoji još 18 mjeseci da iziđe iz krize.

'Moje osobno mišljenje je da, kratko i jezgrovito rečeno, u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama u regiji, u tome nema razlike, predstoji dosta teških 18 mjeseci, dvije godine čak, dok ne prebrode ovu sadašnju krizu. Došlo je do pada investicija.'

Pa ipak, ugledni analitičar smatra da će kriza u Hrvatskoj proći bez, kako kaže, teških socijalnih i političkih potresa, te da neće doći do izvanrednih izbora.

'Mislim da će Hrvatska uredno održati svoje redovne izbore. Ne vjerujem da će izbori doći tako brzo i mislim da će (Hrvatska) mnogo bolje proći nego što misle mnogi hrvatski pesimisti', uvjeren je poznati novinar Cviić. On je u intervjuu Hrvatskom radiju Vancouver, među ostalim, sipao komplimente na račun premijerke Jadranke Kosor, ali ipak smatra da je njene kvalitete neće u sljedećem mandatu održati na vlasti.

'Što se tiče politike sadašnje vlasti, tu postoji jedan veliki problem, to je vlast koja je već dugo tamo. Na čelu zemlje se nalazi jedna energična i sposobna premijerka. I doista je pokazala mnogo karakternih kvaliteta i drugih koje to pokazuju, kada je živjela u sjeni jednog snažnog čovjeka, Ive Sanadera. I sad je ona u prilici da nešto učini, međutim to je došlo u teškom trenutku, na kraju jednog jako dugačkog mandata, dvostrukog mandata HDZ-a. Mislim da je ovo istrošena vlada, tako da se nalazimo u jednom prijelaznom razdoblju do izbora', zaključio je Krsto Cviić.