njemačka

Kršćansko-demokratska unija zbog neuspjeha u Hamburgu ubrzala proces odabira vodstva

24.02.2020 u 15:05

Bionic
Reading

Nakon povijesno slabog rezultata Kršćansko-demokratske unije (CDU) na lokalnim izborima u nedjelju u Hamburgu pojačao se pritisak na vrh stranke da se što prije donese odluka o novom vodstvu te je u ponedjeljak odlučeno o sazivanju izvanrednog kongresa krajem travnja na kojem bi bio izabran novi predsjednik

Ova odluka je suprotna dosadašnjem planu aktualne predsjednice Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je, najavljujući svoje povlačenje s predsjedničke funkcije prije dva tjedna, rekla kako bi pitanje predsjednika i ujedno demokršćanskog kancelarskog kandidata definitivno trebalo biti riješeno tek na redovnom stranačkom kongresu krajem godine.

No događaji u Tirinškoj, gdje je CDU s desničarskom, populističkom Alternativom za Njemačku (AfD) surađivao u rušenju kandidata stranke Ljevica za premijera, te jučerašnji loši rezultati na izborima u Hamburgu prisilili su vodstvo stranke da ubrza proces odabira novog čelnika stranke.

'CDU sada brzo treba rješenje pitanja vodstva stranke. Događaji u Tirinškoj i Hamburgu su nam pokazali kako ne možemo čekati', rekao je glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak za javni servis ARD.

Stranka već tjednima vodi unutarnju bitku oko toga kako se treba odnositi prema AfD-u, ali i prema stranci Ljevica, koja je djelomice nasljednica nekadašnje državne stranke u DDR-u i čije pripadnike mnogi u CDU-u smatraju radikalnim ljevičarima od kojih se treba ograditi jednako tako kao što se treba ograditi od AfD-a.

Prema mišljenju stranačke baze, vrh stranke trenutno nedovoljno snažno reagira na krize, što se osjetilo i na izborima u Hamburgu.

Kao mogući nasljednici Annegret Kramp-Karrenbauer se spominju četiri imena: bivši predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba i kandidat konzervativnog krila Firedrich Merz, premijer savezne zemlje Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet kao kandidat umjerene struje oko Angele Merkel, aktualni ministar zdravstva Jens Spahn te bivši ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen, koji je jedini službeno podnio kandidaturu za predsjednika.

Sve četvorica dolaze i najmnogoljudnije savezne zemlje Sjeverne Rajne Vestfalije.

Prema ispitivanju javnog mnijenja Friedrich Merz vodi ispred ostala tri kandidata, ali odluku o predsjedniku stranke donose poslanici na kongresu CDU-a.

Početna ideja o tomu da vodstvo stranke, kao i kandidaturu za kancelara, preuzme momčad od nekoliko osoba u međuvremenu je odbačena usprkos bojazni da bi žestoka borba za prevlast među kandidatima mogla dovesti do dodatnih podjela unutar stranke, prenose mediji pozivajući se na izvore u predsjedništvu CDU-a.