MINI POMIRENJE U SVETOJ ZEMLJI

Kršćani žele slaviti Uskrs na isti dan

21.12.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Kršćani u Svetoj zemlji žele slaviti Uskrs na isti dan, rekao je u srijedu jeruzalemski latinski patrijarh, mons. Fuad Tual u tradicionalnoj božićnoj poruci

'Na prijedlog Bliskoistočne sinode želimo se dogovoriti o zajedničkom slavljenju Uskrsa. Činimo to sukladno želji našeg Gospodina i jednodušnoj želji našeg kršćanskog naroda u Svetoj zemlji', rekao je Tual na tiskovnoj konferenciji u sjedištu patrijarhata u Jeruzalemu.

'Na nedavnom susretu Vijeća bliskoistočnih crkava na Cipru istaknuto je da postoji dobra volja četiriju obitelji - katoličke, protestantske, istočne pravoslavne i pravoslavne - za veću suradnju i napore prema jedinstvu', dodao je. Kršćanske zajednice u Svetoj zemlji slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojim se slavi Kristovo uskrsnuće, u različite dane, što je vidljiv znak njihove podjele.

Patrijarh je ipak upozorio da je riječ o 'dugom procesu'. 'Čekali smo petnaest stoljeća, pa možemo još malo', rekao je, što je izazvalo smijeh među nazočnima. Govoreći o palestinskom pitanju i zahtjevu za članstvo Palestine u UN-u, mons. Tual je rekao kako je nužan 'pravedan i opći mir kako bi se već jednom završio izraelsko-palestinski sukob'.

'Pristajemo uz jasno stajalište Svete Stolice o rješenju o dvjema državama, uz sigurnost i međunarodno priznate granice', dodao je. Mons. Tual, doktor kanonskog (crkvenog) prava rođen je u Jordanu u beduinskom kršćanskom plemenu. Jeruzalemskim latinskim patrijarhom imenovan je u lipnju 2008. godine. Skrbi za oko 70.000 rimokatolika u Izraelu, na palestinskom teritoriju, u Jordanu i na Cipru.