Objavljeni natječaji

Kroz Erasmus+ Hrvatskoj na raspolaganju preko 40 milijuna eura

10.12.2023 u 08:03

Bionic
Reading

Objavljeni su natječaji za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za 2024. godinu, a Hrvatskoj su na raspolaganju gotovo 43 milijuna eura, izvijestila je Agencija za mobilnost i programe EU.

Objavljeni su natječaji za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za 2024. godinu, a Hrvatskoj su na raspolaganju gotovo 43 milijuna eura, izvijestila je Agencija za mobilnost i programe EU.

Za financiranje u okviru Erasmusa+ projekte mogu prijaviti sva javna i privatna tijela u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta tj. odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije te drugi putem nacionalnih agencija za Erasmus+.

U Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe EU ili Europska agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA), a sudionici projekata mogu biti pojedinci od vrtićke do odrasle dobi.

Od 2014. do 2023. ugovoreno je 3314 projekata vrijednosti oko 256 milijuna eura što čini gotovo sto postotnu iskorištenost dodijeljenih sredstava Europske unije. Ukupno je u programu sudjelovalo više od 100.000 hrvatskih građana.

Zajedno snažniji uz program Europske snage solidarnosti

Solidarno pomaganje osobama u nepovoljnijem položaju, promicanje tolerancije i ljudskih prava, jačanje digitalnih vještina i rješavanje problema vezanih za okoliš i klimatske promjene samo su dio aktivnosti u okviru programa Europske snage solidarnosti putem kojega je hrvatskim korisnicima u 2024. godini na raspolaganju oko 1,6 milijuna eura.

Program je ove godine obilježio 5. obljetnicu, a do danas je u Hrvatskoj ugovoreno više od 560 projekata vrijednih više od osam milijuna eura.

Europskim snagama solidarnosti mogu se priključiti mladi u dobi od 18 do 30 godina, a aktivnosti mogu provoditi u svojoj ili nekoj drugoj zemlji. Prema podacima Agencije za mobilnost i programe EU, u međunarodne volonterske projekte i lokalne projekte solidarnosti uključilo se više od 4050 mladih iz inozemstva i Hrvatske.

Na Europskom portalu za mlade prijavljeno je za volontiranje više od 4.000 mladih iz Hrvatske.