HRVATSKE ZAJEDNICE

U Vojvodini održan prvi Forum mladih hrvatskih manjina srednje i istočne Europe

16.10.2017 u 20:31

Bionic
Reading

Dvadesetak predstavnika hrvatske mladeži srednje i istočne Europe, radi upoznavanja i dogovora o suradnji, okupilo se tijekom vikenda u Tavankutu i Petrovaradinu na prvome Forumu mladih hrvatskih manjina, koji su organizirali Hrvatska matica iseljenika (HMI) i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji

'Već kada si manjinac, ti si na određen način izoliran, na određen način sam. Ovako vidiš da imaš ljude širom svijeta s kojima dijeliš takvu sudbinu. S njima imaš mnogo toga zajedničkog ali su iskustva različita i ona mogu pomoći', naveo je ravnatelj odjela za hrvatske manjine HMI-a Marin Knezović govoreći o razlozima sazivanja Foruma

Predstavnik HNV-a Darko Baštovanović dodaje kako je svrha organiziranja Foruma da se na učinkovit i cjelovit način doprinese povezivanju mladih pripadnika hrvatskih zajednica iz država jugoistočne i srednjoistočne Europe.

Iako se točan broj pripadnika hrvatskih autohtonih zajednica ne zna, procjenjuje se ih ima oko 400.000, rečeno je na skupu koji se tri dana odvijao u Tavankutu, u prostorima hrvatske udruge 'Matija Gubec'. 

Status, prihvaćenost, najčešći problemi, modeli organiziranja i načini uključivanja mladih u život zajednice i društvo domicilnih država, samo su neke od tema o kojima su predstavnici nove generacije Hrvata iz okruženja razgovarali. 

U radu skupa sudjelovala je mladež hrvatskih zajednica iz Mađarske, Italije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Vojvodine

Ideja o njihovu susretu potekla je sa 22. Foruma hrvatskih manjina koji je održan prije godinu dana u sjedištu Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. 

Organizatori planiraju da se ovakvi skupovi mladih organiziraju svake godine.