NESLUŽBENA OSOBA

Krojf se spasio jer je prijetio novinarki?!

17.12.2008 u 19:10

Bionic
Reading

Županijski sud u Sisku prihvatio je žalbu Miljenka Žaje (50) zvanog Krojf, rodom iz Tomislavgrada, protiv presude Općinskog suda u Glini, te odbilo optužbu za prijetnju novinarki

SISAK - Krojf je optužen zbog prijetnji novinarki Renati Ivanović iz Globusa, koja je pratila suđenje “zločinačkoj organizaciji”. Telefonom joj je poručio da ona zna tko je on i da je svašta o njemu pisala, te da osniva sastav koji će joj svirati narodnjake na Mirogoju. Te su riječi kod novinarke izazvale osjećaj straha i ugroženosti, piše Večernji list.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Glini, kojem je proslijeđen spis zbog preopterećenosti zagrebačkog suda, Miljenko Žaja proglašen je krivim i kažnjen sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Krojf se žalio na presudu, baš kao i državni odvjetnik koji je za njega tražio bezuvjetnu kaznu zatvora. Optužio ga je za prijetnju službenoj osobi, no sud je utvrdio da novinarka nije imala to svojstvo.

Renata Ivanović je kao bivša novinarka Globusa bila u radnom odnosu temeljem ugovora, pa su suci zaključili da ona nije bila postavljena na neku dužnost s posebnim obvezama i odgovornostima, već bi to eventualno mogao biti glavni urednik koji odgovara za obujam i sadržaj tjednika. Stoga Krojfa nisu mogli optužiti za tzv. kvalificirani (teži) oblik prijetnje. Nije, međutim, kažnjen ni zbog 'obične' prijetnje, jer je nastupila apsolutna zastara pa je i optužba odbijena.