Nove informacije

Krizni stožer: Ulazimo u treću fazu obrane protiv virusa, mobilizirat ćemo sve zdravstveno osoblje. Pacijenti iz KB Dubrava se evakuiraju

15.03.2020 u 16:09

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je 49 osoba zaraženo koronavirusom, a u samoizolaciji ih je gotovo 8000, izvijestio je u nedjelju popodne Nacionalni stožer Civilne zaštite najavivši već od sutra uvođenje rigoroznijih mjera s ciljem zaštite građana koje poziva da ne izlaze van ako to ne moraju.

"Ono što pratite u stranim medijima, mi ćemo to uvoditi određenom dinamikom. Život će nam se mijenjati, sve u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Moramo preuzeti odgovornost za sebe i druge. Mjere će se donositi od sutra, uključuju i cijeli paket ekonomskih mjera ali i paket mjera koji se tiču socijalnog života u i sigurno je da će sve biti restriktivnije", rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović na konferenciji za novinare.

Nije odbacio i mogućnost zatvaranja granica jer je to, smatra, jedan od načina kako zaustaviti uvoz virusa sa zapada.

"Važno je da se održe smjerovi opskrbe, da promet roba ide i to ne smije doći u pitanje", rekao je pozivajući sve, naročito starije, da ne izlaze iz svojih kuća ako ne moraju.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je od jutros ostalo 49 zaraženih osoba koronavirusom dok je u samoizolaciji gotovo 8000 ljudi. "Imamo 745 nalaza koji su u tijeku, 15 je u izradbi", rekao je Beroš dodavši kako od danas imamo i dva slučaja pojave virusa u zdravstvenom sustavu. To je, kaozao je, na neki način bilo očekivano pa su bili spremni na reakciju. "Upravo ulazimo u treću fazu obrane, ona uključuje jaču aktivaciju sustava, a u tijeku je uspostava primarnih intezivističko-respiratornih centara te sekundarnih i tercijarnih centara", izvijestio je Beroš.

Planovi, kazao je, postoje od ranije i sve ide po predviđenom planu i programu. "Moja odluka omogućava mobilizaciju čitavoga zdravstvenog sustava, ništa neočekivano", rekao je resorni ministar dodavši kako je vrlo važno što je Hrvatska uspjela odolijevati ovakvom scenariju znatno duže nego neke druge zemlje što je omogućilo da dizanje stupnja pripravnosti prođe što bezbolnije.

  • +12
Zagreb: Ministar Beroš potvrdio zarazu liječnika iz KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJ) Krunoslav Capak osvrnuo se na današnje dokazane slučajeve zaraze. Radi se o jednom povratniku iz New Yorka i pet slučajeva iz Osijeka koji su bliski kontakti, napomenuo je dodavši kako je liječnik iz Dubrave bio kontakt oboljele osobe. Tu je i jedna osoba, naglasio je, za koju bi uskoro trebali saznati odakle dolazi i kako se zarazila, a novozaražena su i dva radnika sa skijališta koji su se sinoć vratili iz Austrije. Istaknuo je da su zaraženi i dalje ili povratnici u Hrvatsku ili njihovi bliski kontakti što je s epidemiološkoga gledišta, kaže, povoljna okolnost.

Tvrdi i kako su se pripremali za stanje ako budu otkrivene zaražene osobe u zdravstvenom sustavu, a kazao je i kako za sada ne zna koliko će bolničkog osoblja i pacijenata biti u samoizolaciji. Zaraženi liječnik bio je, istaknuo je Capak, u kontaktu s osobom koja još nije bila evidentirana kao zaražena.

  • +10
Zagreb: U Hrvatskoj 7 novozaraženih koronavirusom, ukupno 46 Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar Beroš ocijenio je dobrom okolnosti što se zaraza dogodila u KB Dubrava jer je ta klinička bolnica zbog lokacije, prometne povezanosti, infrastrukture i ranije bila odabrana kao mjesto primarnog respiratornog centra. "Naš je plan bio kada dođe do lokalne transmisije aktivirati Dubravu, a zbivanja s liječnikom su ubrzala naše planove", rekao je dodavši kako je evakuacija pacijenata u tijeku i od sutra ujutro se u Dubravi pokreće primarni respiratorni centar. Dogovoreno je da druge bolnice u Zagrebu zbrinu pacijente iz Dubrave koji ne mogu kući, napomenuo je.

Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je i kako nisu promijenili definiciju sumnje za testiranje, a sada su već testirali jako puno ljudi koji su kontakti zaraženih. Na pitanje je li došlo do lokalne transmisije pojasnio da čim se dogodi prvi slučaj koji nije uvezen da je to po definiciji WHO-a i ECDC-a lokalna transmisija, ali u Hrvatskoj se još ipak nije dogodila cirkulacija bolesti u populaciji.  Ministar Beroš je još dodao kako su se odlučili podignuti stupanj obrane nakon što je virus ušao u zdravstveni sustav. Ponovio je da preko 80 posto oboljelih ima blagu kliničku sliku, no ima i onih koji imaju težu kliničku sliku, a to su većinom stariji te je stoga pozvao da oni izbjegavaju javne skupove, uporabu javnoga prijevoza, opskrbnih lanaca dok država razmišlja kako uspostaviti dostavu hrane tim ljudima.