OBRANA RASPELA

Križevi na godišnjici Antiterorističke jedinice

07.09.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Na obilježavanju 19. obljetnice Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko istaknuto je kako su pripadnici te jedinice, stasale u Domovinskome ratu, i danas spremni izvršiti sve zadaće koje im se postave, posebice u sprječavanju eventualnih terorističkih prijetnji, te organiziranog kriminala.

ATJ Lučko osnovana je 7. rujna 1990. godine, a u Domovinskom ratu poginulo je 14 njezinih pripadnika dok ih je 52 teško ranjeno.

Okupljeni na današnjem svečanom obilježavanju posebnu su zahvalu uputili poginulim kolegama, a vijence na spomen obilježje u sjedištu jedinice položili su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, članovi obitelji poginulih, Udruga veterana ATJ Lučko i predstavnici grada Zagreba.

Ministar Karamarko rekao je kako je 7. rujna prije 19 godina bio jedan od posebnih datuma moderne hrvatske države, te podsjetio kako su pripadnici ATJ Lučko sudjelovali u svim operacijama na svim bojištima u Domovinskome ratu, 'od mitskog Velebita, preko 'Bljeska' i 'Oluje''.

Prilikom osnutka ATJ Lučko imala je 350 pripadnika, a iz njih je kroz Domovinski rat stasalo sedam generala Hrvatske vojske, naglasio je Karamarko. Podsjetio je na latinsku izreku "Nomen est omen" - "Ime je znak", rekavši kako znak ATJ Lučko govori da se radi o jednoj od najboljih antiterorističkih jedinica u Europi spremnoj za rješavanje svih kriznih situacija, kako eventualnih otmica i terorističkih prijetnji, tako i za osiguranje štićenih osoba i javnog reda i mira u najtežim uvjetima.

I glavni ravnatelj policije Oliver Grbić naglasio je izniman doprinos koji je ATJ Lučko dala u stvaranju samostalne hrvatske države, naglašavajući kako pripadnici jedinice predstavljaju "važan mehanizam u prevenciji terorizma", te borbi protiv organiziranog kriminala.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak poručio je okupljenim aktivnim i umirovljenim pripadnicima jedinice kako će onaj tko je jednom bio pripadnik ATJ Lučko "za navek to i ostati".

"Iz Lučkog je krenuo organizirani otpor mlade hrvatske države", rekao je Jarnjak koji je uputio pozdrave i ratnom zapovjedniku postrojbi specijalne policije generalu Mladenu Markaču kojem se sudi u Haagu, te izrazio uvjerenost da će Markač biti oslobođen.

Predsjednik Udruge veterana ATJ Lučko Mladen Grgić istaknuo je kako su pripadnici ATJ Lučko "izvršili sve zadaće koje su pred njih postavljane", te se usprotivio micanju križeva iz javnih prostora. "Živimo u vremenu kad svi govore o krizi, recesiji, kad se sije neki strah od budućnosti, a neki bi micali i najsvetija obilježja koja su ne samo stoljetna tradicija hrvatskog naroda, nego smo mi pod njima ginuli za domovinu, a ona su nas štitila. Kao predsjednik i član udruge, odlučno se protivim takvim nastojanjima", rekao je Grgić.

Zapovjednik jedinice Alen Klabot naglasio je kako je ATJ Lučko bila prva borbena postrojba novostvorene hrvatske države, te da je kroz rata i ispunjavanje zadaća postala "simbol i elita" koja ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.