divljanje pandemije

Kriza s covidom u Indiji poziv je za buđenje u Africi

29.04.2021 u 15:02

Bionic
Reading

Divljanje pandemije covida-19 u Indiji poziv je na buđenje vladama i građanima u Africi da se ne smiju opustiti, objavila je u četvrtak agencija za kontrolu bolesti Afričke unije

Afričke države generalno pate od nedostatka medicinskog osoblja, bolničkih kreveta, zaliha kisika i kontinent s 1,3 milijarde ljudi bio bi u još gorem stanju nego Indija ako bi broj zaraženih rastao na isti način, rekao je šef agencije John Nkengasgong.

"Ne smijemo ignorirati ono što se događa u Indiji", izjavio je novinarima.

Nkengasgong je pozvao Afrikance da nose maske i izbjegavaju veća okupljanja. "Ne možemo i ne smijemo dopustiti indijski scenarij zbog naših slabih zdravstvenih sustava", upozorio je.

Afrička unija će 8. svibnja organizirati sastanak ministara zdravstva kako bi "svi bili alarmirani".

Indija s populacijom od 1,35 milijarde ima sličan broj stanovnika kao Afrika, ali Afrika ima lošije zdravstvene sustave i za razliku od Indije ne proizvodi značajne količine lijekova ili cjepiva.

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio je u četvrtak 18 milijuna, nakon još jednog dana s rekordnim brojem novozaraženih i umrlih.

Ta je država u posljednja 24 sata registrirala 379.257 novih slučajeva i 3645 umrlih, najsmrtonosniji dan dosad zabilježen u nekoj zemlji pogođenoj pandemijom covida-19.