JOSIPOVIĆ O TORBARIMA

'Krivi su oni koji nose i primaju torbe'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 15:41
  • Objavljeno 09.11.2010 u 13:52
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na Ekonomskom fakultetu, povodom njegova 90. rođendana, predsjednik Ivo Josipović održao je predavanje na temu korupcije te se dijelom složio s izjavom komisije Iustitia et pax u kojoj se govori o nužnosti preventivnog djelovanja te izbjegavanja komentiranja istraga koje su u tijeku, jer se tako može postići kontraefekt, ali je konstatirao da oni koji nose torbe pune keša krše zakon

Upravo zato što predsjednik odbija govoriti o konkretnim slučajevima korupcije koji su u tijeku, jer, tvrdi, tako šteti toj borbi, upitan je što ako se pokaže da je bilo koja stranka u Hrvatskoj financirana na način da su nošene torbe s kešom i povlači li to samo političku ili i kaznenu odgovornost njihovih članova.

'U svakom slučaju, onaj koji je nosio, ako se ustanovi da je itko nosio, novac u torbi, ozbiljno je povrijedio pravni poredak i mora za to odgovarati, bez obzira o kome je riječ', rekao je predsjednik. Na dodatno pitanje što je s onim koji je primio novac, predsjednik je odgovorio da odgovara svatko tko je u tome sudjelovao. 'Baratanje torbama punim keša nije dopušteno', poručio je Josipović.

U ponedjeljak je Iustitia et pax u javnost poslala izjavu o korupciji, s kojom se predsjednik na predavanju na Ekonomskom fakultetu na istu temu složio, iako ju je nazvao kontroverznom u nekim dijelovima.

Na novinarsko pitanje kako komentira dio u kojem se kaže da političari ne smiju blatiti državu u svijetu govoreći o kriminalu i korupciji, tj. da budu odmjereniji u svom nastupu.

'Ne znam na koga su mislili. Naravno da treba štititi interese države, ali način koji ne govori o istini, koji zamagljuje ono što znaju drugi nije koristan za Hrvatsku', smatra šef države. Kaže da on, kada govori o stanju u Hrvatskoj, priznaje probleme koji su evidentni, ali uvijek ističe optimizam.

'Pa i na ovom predavanju sam rekao da, bez obzira na teške slučajeve korupcije na koje se sumnja i u pogledu kojih se vode postupci, ne treba podleći histeriji i linču, jer vjerujem da je Hrvatska dovoljno jaka da pobijedi korupciju', kazao je predsjednik.

Na pitanje smatra li da su u komisiji Iustitia et pax govorili više o svemu ostalom nego o korupciji, kaže da svatko u ovom društvu, pa i Crkva, ima pravo uprijeti prstom u korupciju, ali i upozoravati, i u tom dijelu se slaže s mišljenjem biskupa, na nužnost preventivnog djelovanja, jer kažnjavanje samo nikad ne daje potpun rezultat i zbog toga je odgojna varijanta vrlo važna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi