KLEMM U ULOZI ŽRTVE POLITIČKOG PROGONA

'Kriv sam jer radim pošteno i zapošljavam branitelje'

17.04.2014 u 13:01

  • +7

Klemm iz pritvora odmah u Udrugu specijalaca

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/Cropix

Bionic
Reading

Josip Klemm, vlasnik Klemm securityja koji je jučer uhićen zbog sumnje u zloporabu položaja kojom je svoju firmu oštetio za 3,2 milijuna kuna, jutros je dao iskaz pred tužiteljstvom. Po izlasku iz pritvora u podne je održao konferenciju za novinare na kojoj se okomio na vladajuće tvrdeći da ga se hapsi jer je pošten i zato što zapošljava branitelje

'Imam 900 zaposlenika. Kriv sam samo zato što zapošljavam hrvatske branitelje i radim pošteno. Osjećam se sretno što imam puno prijatelja među braniteljima', rekao je Klemm, kako prenosi Večernji list

'Osjećam se dobro jer u svom srcu znam da nisam kriv', rekao je Klemm, naglasivši kako su hrvatski branitelji, kojima pripada, temelj hrvatskog društva, stvorili su ovu državu te moraju poštovati njezine zakone za koje su se borili.

'Mislim da ovaj događaj nema veze s hrvatskim braniteljima i žao mi je što se ovo događalo za vrijeme predstojećih blagdana', dodao je i ocijenio da je odnos policije i Državnog odvjetništva prema njemu bio profesionalan.

Ustvrdio je da je u zadnje četiri godine u ime svoje tvrtke uplatio 115 milijuna kuna u državni proračun. 'Pa neka se pohvali jedan gospodarstvenik koji je to napravio', poručio je Klemm i dodao kako zapošljava oko 900 ljudi.

Inače, Klemm je izjavu dao na novinarsko inzistiranje, budući da na početku konferencije za novinare nije bio u dvorani, već u jednoj od susjednih prostorija.

Na početku je, pak, pročitano priopćenje Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora gardijskih postrojbi, u kojemu se osuđuje jučerašnje Klemmovo privođenje i proziva Vlada da na taj način udara na vrednote Domovinskog rata.

'U ovom trenutku pitamo se zašto Josipa Klemma uhićuju pod svjetlima reflektora i čemu ova medijska hajka, što to vladajući žele prikriti i čega se boje. Ova vlada ponaša se po već viđenom modelu iz nekog bivšeg sistema i uhićuje sve one za koje smatraju da su joj prijetnja. Ovim činom, uhićujući istaknute čelnike braniteljske populacije, još jednom se vrši udar na temeljne vrednote Domovinskog rata i one koji su najviše dali u stvaranju demokratskih načela, a sve u svrhu dnevne politike', navode u priopćenju.

Nisu propustili ni osvrnuti se na duhovni trenutak u kojem se uhićenje dogodilo: 'Uoči Velikog tjedna i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u kojem se nalazimo još jednom ova vlast pokazuje svoju bešćutnost i nepoštivanje temeljnih hrvatskih vrednota.'

Pismo podrške Klemmu uputila je i zagrebačka HVIDR-a kojoj je na čelu Bandićev bliski suradnik Mirko Ljubičić Šveps.

'Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba daje punu podršku Josipu Klemmu. Vjerujemo u njegovu nevinost te snagu prava i pravde u Hrvatskoj koji će to i dokazati. Uhićenje i optužbe smatramo isključivo politički motiviranim i vođenim procesom koji ćemo budno pratiti', stoji u priopćenju koje potpisuje Ljubičić. Bivši premijer Ivo Sanader također tvrdi da se protiv njega vodi montirani politički proces.


Odvjetnik Branko Šerić za Mediaservis je rekao kako je donesena odluka da Klemm ne ide pred suca istrage.

'Josip Klemm je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu, a iznio je svoje viđenje onoga za što ga se tereti i bio je potpuno otvoren. Donesena je odluka da ne ide pred suca istrage; nema procedure. On ide kući, slobodan je, a istraga će vjerojatno ići dalje.'

Bivši specijalac, predsjednik Udruge specijalne policije, sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti te pribavljanje nezakonite imovinske koristi veće od tri milijuna kuna.

Klemma se tereti da je od početka 2005. do sredine 2007. kao direktor jednog trgovačkog društva naložio neosnovana plaćanja sa žiroračuna tog društva na žiroračune više drugih trgovačkih društava, koja su njegovom trgovačkom društvu, prema prethodnom dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Prema medijskim napisima, Klemmu je pomagao Radovan Štetić, poznat iz procesa tzv. zločinačkoj organizaciji. On se navodno nalazi u bijegu.

Klemm je bio aktivan u aktivnostima Vukovarskog stožera, a posebnu pozornost izazvalo je njegovo osiguranje dolaska hrvatskih generala iz Haaga, kada se činilo da su njegovi specijalci preuzeli posao policije.

Zbog Klemmova uhićenja sinoć je u Domu specijalne policije održan skup podrške uhićenom bivšem specijalcu, a na njemu je sudjelovao i general Mladen Markač.