nakon 11 godina

Krenulo rušenje nekadašnje zgrade ZABA-e u centru Zagreba

02.06.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Josip Baričević, vlasnik zgrade u kojoj je do 2012. godine bilo smješteno središte Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici u Zagrebu krenuo je s njenim rušenjem

Podsjetimo, polovicom travnja Grad Zagreb dao je ultimatum - ili će zgradu apokaliptičnog stanja u Paromlinskoj ulici uskoro ukloniti vlasnik, ili će to učiniti Grad, a potom račun ispostaviti vlasniku. Baričević je u rušenje odlučio krenuti sam, a na toj lokaciji planira graditi novi objekt koji će imati dvije etaže. Na donjoj etaži bio bi trgovački centar, dok se na gornjoj etaži planira izgradnja poslovnih ureda. Međutim, za taj plan nema još odobrenje Grada, nego mora raspisati javni arhitektonski natječaj, što će, smatra Baričević, prolongirati stvari za dodatnih sedam mjeseci.

Nakon što je 2012. banka iselila zgrada je nekoliko puta mijenjala vlasnike, a 2018. godine je za 75,4 milijuna kuna na javnohj dražbi prodana tvrtki Energius Loci zagrebačkog poduzetnika Josipa Baričevića, vlasnika lanca ljekarni.

Rušenje u Paromlinskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zgradu je početkom šezdesetih projektirao Kazimir Ostrogović, zagrebački arhitekt, za potrebe tadašnje Komunalne banke.. Gradnja zgrade trajala je od 1962. do 1964. godine. Tijekom narednih desetljeća nekoliko je puta dograđivana, pa je u međuvremenu izgubila izvorni oblik.