traženje pravde

Krenule ovrhe dijela ekipe koja je radila na Vrdoljakovu 'Generalu' zbog neisplaćenih ugovornih obveza

10.01.2020 u 21:19

Bionic
Reading

Spektakularno najavljivani film 'General' Antuna Vrdoljak, a potom i serija razočarali su mnoge gledatelje, a lošem dojmu će se pridružiti i činjenica da, iako je dovršen prije dvije i pol godine, film nije isplatio glumce i ekipu suradnika zbog čega su neki odlučili zadovoljštinu potražiti na sudu

Goran Navojec jedan je od njih, a neisplaćeni dio honorara prinuđen je tražiti ovrhom.

'Da, morao sam pokrenuti ovrhu. Isplaćeni sam dio čekao točno dvije godine', rekao je Navojec s nelagodom jer se takvo nešto još nije dogodilo ni jednom filmu koji je snimao, a ovaj je prikazan u Areni pa u redovnoj kinodistribuciji te još i kao serija na HRT-u.

'Dvije godine smo komunicirali, ja sam u dobroj vjeri prihvaćao objašnjenja producenta i strpljivo slušao obrazloženja zašto novac kasni, a ona su se najčešće svodila da kasni HRT i HAVC', kazao je za Jutarnji list Navojec.

Istu sudbinu doživio je i Mustafa Nadarević, koji glumi lik generala Bobetka.

'Ne, nisam dobio cijeli honorar. Ne želim ništa dalje o tome pričati, sve je tako neugodno', rekao je te dodao da se, naravno, nada da će dobiti preostali dio honorara.

Ivan Goran Vitez, predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika kazao je kako mu je situacija poznata i da je među onima koji nisu plaćeni i tvrtka Moj film Marija Ivezića, koja je radila scenografiju na filmu.

Dodao je da su uputili glumce na pomoć odvjetnika jer je HAVC ispunio sve svoje obaveze, tj. isplatio je producentu, tvrtki Kiklop film u vlasništvu Andrije Vrdoljaka, sina redatelja filma Antuna Vrdoljaka, novac iz HAVC-ova fonda, nešto više od četiri milijuna kuna.

'Iveziću nije isplaćeno oko milijun kuna', kazao je Vitez, a Mario Ivezić nije htio ništa dodati toj informaciji i odbio je govoriti o tome kako misli doći do svog novca.

'HRT je ispunio sve svoje obaveze prema Kiklop filmu, a što se dalje događalo, mi ne znamo i na to ne možemo na to utjecati', rekao je Mladen Čutura, predsjednik NO HRT-a.

Dug je ostao i prem Josipu Siladiju, vlasniku Grip filma, tvrtke koja u filmskim projektima iznajmljuje rasvjetu i drugu opremu.

'Ukupni iznos koji su prema ugovoru trebali dobiti od Kiklop filma Andrije Vrdoljaka jest oko dva milijuna kuna, od čega je ostalo neisplaćeno još 420 tisuća kuna', kazao je Siladi i dodao da je na taj iznos već morao podmiriti obaveze državi što je i učinio. I on je ovrhu pokrenuo, a ročište očekuje u ljeto.

Kiklop film nije platio ni tvrtki Inter film Ivana Maloče za korištenje kamera i opreme.

Komentar Kiklop filma Jutarnji list nije uspio dobiti jer se Andrija Vrdoljak nije javio na telefonske pozive.