negativan pogled

Kremlj se protivi američkom planu jačanja NATO-a na Crnome moru

03.04.2019 u 17:01

Bionic
Reading

Rusija "negativno" gleda na američki prijedlog o slanju novih NATO-ovih brodova na Crno more kako bi ondje štitili ukrajinske brodove, priopćio je Kremlj u srijedu

Washington radi na planu koji predviđa slanje novih brodova Sjevernoatlantskog saveza na Crno more kao odgovor na oružani sukob ruske i ukrajinske mornarice u studenom 2018. u blizini anektiranog Krimskog poluotoka, rekla je u utorak američka veleposlanica u NATO-u Kay Bailey Hutchinson.

Taj će se prijedlog proučiti u srijedu i u četvrtak na sastanku ministara obrane zemalja članica saveza u Washingtonu.

Kremlj je u četvrtak objavio da na taj američki prijedlog gleda "negativno". "Ne razumijemo što žele time reći. Stanje u Kerčkim vratima i stanje plovidbe onuda je dobro poznato", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska obalna straža je u studenome zaplijenila ukrajinske ratne brodove koji su kroz Kerčka vrata htjeli ući u Azovsko more koje dvije zemlje dijele. Kerčka vrata spajaju Crno more s Azovskim. U oružanom izgredu su tri osobe ranjene a 25 ukrajinskih mornara je zarobljeno.

"Želimo biti sigurni da ćemo imati kapacitete za odvraćanje Rusije koja je veoma agresivna", rekla je Hutchinson novinarima u utorak. Rekla je da američki prijedlog "ide za tim da ukrajinski brodovi mogu sigurno prolaziti kroz Kerčka vrata".

I prije tog pomorskog incidenta Kijev i Zapad su mjesecima optuživali Rusiju da namjerno "ometa" plovidbu teretnih brodova u Kerčkim vratima na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Kroz Kerčka vrata se ulazi u Azovsko more, gdje je nekoliko ukrajinskih luka veoma važnih za zemlju, napose Berdjansk i Mariupolj.