odmazda iz moskve

Kremlj prijeti: Imamo popis! Zaplijenit ćemo zapadnu imovinu ako ćete dirati rusku

29.12.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Kremlj je u petak upozorio da ima popis američke i europske imovine koja će biti zaplijenjena ako čelnici G7 konfisciraju zamrznutih 300 milijardi američkih dolara ruske središnje banke.

Čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja će na sastanku u veljači razgovarati o novoj pravnoj teoriji koja bi omogućila zaplijenu ruske imovine, rekla su u četvrtak dva izvora bliska tom planu, a potvrdio neimonenovani britanski dužnosnik. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi takav potez zapada predstavljao "krađu", kršenje međunarodnog prava i ugrožavanje rezervnih valuta, globalnog financijskog sustava i svjetske ekonomije.

"Bio bi to veliki udarac glavnim parametrima međunarodnog gospodarstva, potkopat će međunarodno gospodarstvo. Potkopat će i povjerenje zemalja u SAD i EU kao ekonomskih jamaca. Stoga, takve akcije sa sobom nose vrlo, vrlo ozbiljne posljedice", rekao je Peskov.

Također je potvrdio da postoji popis zapadne imovine koju bi u znak odmazde zaplijenila Rusija, ali nije naveo o kojoj se imovini i sredstvima radi.

Nakon što je u veljači 2022. predsjednik Vladimir Putin poslao vojnike u Ukrajinu, SAD i njegovi saveznici su zabranili transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na zapadu. Neki zapadni političari traže da se zamrznuta ruska imovina vrijedna oko 300 milijardi dolara preda Ukrajini radi obnove njezine ratom uništene ekonomije.

Prošli tjedan je predsjednik Putin naredio da se dvama europskim koncernima, Wintershall Dea i OMV, oduzmu više milijardi dolara vrijedni udjeli u plinskim projektima na ruskom Arktiku.

Američki i britanski dužnosnici posljednjih mjeseci pojačavaju napore usmjerene prema konfiskaciji ruske imovine zamrznute u Belgiji i ostalim europskim prijestolnicama.