škola nepušenja

Kreće još jedna Škola nepušenja koja je iz ralja ovisnosti spasila više od 60 posto polaznika

11.09.2018 u 16:52

Bionic
Reading

U Hrvatskoj više od 30 posto građana čine pušači, zbog čega se nalazimo pri samom vrhu u Europi. Svake godine otkrije se oko 2900 oboljelih od karcinoma pluća, a od te bolesti, prema posljednjim podacima, umre njih čak 2800. Hrvati koji se žele ostaviti pušenja mogu se prijaviti u Školu nepušenja u Zagrebu koju organizira Zaklada Hrvatska kuća disanja

'Škola nepušenja je besplatna i mogu se prijaviti svi građani. Polaznicima u odvikavanju pomažu psiholozi, psihijatri i pulmolozi, a traje tri mjeseca. Riječ je o javnom zdravstvenim akcijama kako bi se pomoglo što većem broju građana da se odviknu od pušenja', objašnjava tajnica Zaklade Hrvatska kuća disanja Adrijana Komljenović.

Komljenović ističe kako je odaziv velik, pa su tako u prvoj Školi nepušenja imali 19 polaznika, iako se prima njih 12 do 15, a 'broj polaznika koji su prestali pušiti nakon Škole veći je od 60 posto'.

'Oni koji nisu uspjeli u odvikavanju mogu nastaviti s time u sljedećoj Školi nepušenja', naglašava.

Prvi tjedan je najvažniji, kako kaže, jer tijekom tog tjedna održavaju se predavanja stručnjaka i praktični rad, provode se testovi poput spirometrije te se nastoji svakom polazniku pružiti dovoljno pozornosti i upoznati s njegovim slučajem. Susreti se održavaju svaki dan po dva sata od 17 do 19 sati.

Kasnije susreti nisu obvezni, već su individualan odabir svakog pojedinca jer se tada radi na održavanju postignute apstinencije, kako navodi.

'Nakon završetka programa s polaznicima se kontaktira prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci', ističe Komljenović.

  • +14
Pušenje Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/VLM/PIXSELL

Do sada su održane tri Škole nepušenja, a četvrta kreće 24. rujna. Predviđena veličina grupe je od 12 do 15 polaznika jer se svakoj osobi nastoji pristupiti individualno, a Škola se održava u Zakladi.

Polaznici prvo prolaze intervju te ispunjavaju upitnike, kojima se procjenjuje stupanj ovisnosti o pušenju.