SLIJEDI ŠTRAJK?

Kreće doktorski 'neposluh': liječnici prestaju raditi prekovremeno

27.07.2013 u 12:36

Bionic
Reading

Kako u protekla dva tjedna nisu ostvarili socijalni dijalog s Vladom, liječnici će idućeg tjedna povući suglasnosti za prekovremeni rad, što znači da će odrađivati samo redovnih 48 sati tjedno, potvrdili su jučer u Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS). Nakon toga, kažu, spremni su i na štrajk, piše Novi list

'Ponedjeljak je dan kad podvlačimo crtu. Sa žaljenjem moram konstatirati da su prošla dva tjedna, a nitko ništa ne poduzima. Onaj tko ne preuzima odgovornost, imat će ogovornost prema građanima', poručuje za Novi list predsjednik HLS-a Ivica Babić.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da su 'otvoreni za daljnje kolektivno pregovaranje'.

'Važeći Kolektivni ugovor potpisan je 5. srpnja na tri mjeseca, dakle privremeno, te je time otvoren socijalni dijalog, sukladno pozitivnim propisima RH', odgovor je resornog ministarstva na najave štrajka liječnika i medicinskih sestara zbog nepovoljnog kolektivnog ugovora.

Čelnik liječničkog sindikata međutim tvrdi da socijalnog dijaloga nema, jer od posljednjeg sastanka s ministrom Ostojićem prije dva tjedna nemaju nikakav kontakt s poslodavcem.

'Možda socijalni dijalog postoji u njihovoj virtualnoj opciji, a možda ga vode s nekim drugim. S nama ne', ističe Babić te podsjeća da rok koji je odredila skupština HLS-a ističe za tjedan dana.

'Štrajk je naš tajni alat, a birat ćemo vrijeme u kojem ćemo najviše stisnuti poslodavca. Vrijeme kad su se sindikalne oštrice istupljivale je iza nas. Sad smo dio europske sindikalne unije i tražimo poštivanje pravila', zaključuje Babić.
275747,274536,274288,273183