Nataša Ban Toskić

Kreće cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine. Što ako tamo bude viška cjepiva? Uletjet će oni koje se stavi kao rezervu

16.02.2021 u 23:31

Bionic
Reading

Kako će i mogu li liječnici obiteljske medicine provesti tako masovno cijepljenje? Gošća RTL Direkta je Nataša Ban Toskić, predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine.

'Mi smo se kao udruga zalagali za kvalitetnu organizaciju cijepljenja na punktovima. Za jasnu komunikaciju i jednaka pravila za sve u Hrvatskoj. Posve je jasno da u našim ordinacijama ne možemo istovremeno cijepiti veliki broj ljudi u malom prostoru, a istovremeno primati druge pacijente. Ponudili smo se van radnog vremena da ćemo raditi na punktovima, dat ćemo sve od sebe', rekla je Ban Toskić za RTL.

'Neke županije su formirale, a neke nisu formirale punktove. Nadamo se da će i one uskoro', dodala je.

Na pitanje koliko pacijenta u sat vremena jedan liječnik može cijepiti, odgovara: 'Po smjernicama za cijepljenje jedne osobe je potrebno 10 minuta. Ima puno administriranja, najlakše je cijepiti. Svakog cijepljenog je potrebno nadzirati 15-30 minuta s obzirom na anamnezu. Sat vremena – 10 ljudi', rekla je.

Što je s aplikacijom pomoću koje će se netko moći prijaviti?

'Puno bi nam olakšalo, uskoro će, nadamo se doći aplikacija za prijavu cijepljenja. Mi mjesecima primamo pozive pacijenata koji imaju 101 pitanje vezano za cijepljenje. Ovako ćemo ih mi obavještavati, neće oni morati zvati'.

'Nas je zapala ta uloga da smo ključne osobe koje će odlučivati o prirotetnim skupinama. Želimo jasne kriterije, a dobili smo kriterije koje je dobila sva javnost. Zgodna je rečenica „da mi znamo najbolje svoje pacijente“ kada netko treba preuzeti odgovornost'. 'Treba imati razumijevanja', dodala je.

Na pitanje što će biti s viškom cjepiva ako netko ne dođe na cijepljenje, odgovara: 'To će ovisiti o kordinatorima na punktovima. Već su kolege počele osmišljavati aplikacije. Ako ordinacija stavi 10 osoba za jedan dan, stavit će još 5 rezervnih pacijenata na popis', rekla je i zaključila kako će sigurno neki, koji su na rezervnom popisu, stajati ispred ordinacije i stvarati gužvu.