KREĆE MASOVNO CIJEPLJENJE

Ravnatelj zagrebačkog doma zdravlja: Pacijenti imaju pravo birati cjepivo, ali najprije stiže AstraZenecino

16.02.2021 u 19:46

Bionic
Reading

Cijepljenje starijih od 65 i kroničnih bolesnika protiv koronavirusa od idućeg tjedna počet će u Zagrebu. Dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - zapad, rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku da pacijenti imaju pravo birati cjepivo, ali i da će liječnici obavijestiti pacijente da sad očekuju cjepivo AstraZenece

- Ovo što će doći sljedeći tjedan je u najvećoj mjeri AstraZeneca, a jedan manji dio je iz Moderne, rekao je Hanževački.

Hanževački je rekao kako od ponedjeljka počinje cijepljenje preko timova obiteljske medicine kao nastavak dosadašnjih aktivnosti cijepljenja prema planu koji je donio HZJZ.

- Od ponedjeljka u Gradu Zagrebu bit će 16.000 doza cjepiva na raspolaganju za starije osobe koje su se već predbilježile kod svojih liječnika obiteljske medicine, rekao je Hanževački za Dnevnik HRT-a.

Naglasio je kako je cijeli sustav temeljen na tome da liječnik obiteljske medicine prepoznaje prioritete svojih pacijenata.

- Poznajemo i one mlađe koji su uistinu pod povećanim rizikom, kod kojih se planira značajna hospitalna intervencija... Taj prioritet je nešto u čemu smo mi uistinu izvježbani, poručio je Hanževački.

Što protokol kaže - što liječnici moraju učiniti ako imaju višak cjepiva, a nemaju više pacijenata? Hanževački odgovara kako je HZJZ donio jasnu uputu što da se radi s, kolokvijalno rečeno, viškom cjepiva, odnosno kako postupiti kad netko od ljudi koji su planirani za cijepljenje iz objektivnih razloga ne može doći.

- Onda je potpuno jasno da je na liječniku, odnosno cjepiteljima da unutar iste skupine prioriteta - dakle, približne dobi i vrlo usporedivih rizičnih čimbenika - pozovu sljedećeg čovjeka, rekao je Hanževački, dodavši da je to dodatni teret za svakog tko cijepi.

Hanževački je rekao da u uputi jasno stoji da je AstraZenecino cjepivo registrirano za sve starije od 18 godina te da kod starijih nema potrebe za prilagođavanjem doze.

- To je garancija da se s tim cjepivom vrijedi cijepiti, poručio je.