ŠUM U KANALU

Kratki spoj između dva ministra: Marić opovrgava Krstičevića po pitanju vojarne i nuklearnog otpada

06.03.2019 u 17:39

Bionic
Reading

Ministarstvo državne imovine opovrgnulo je za tportal tvrdnju ministra obrane Damira Krstičevića da je od Ministarstva obrane preuzelo vojarnu Čerkezovac, kao potencijalnu lokaciju skladištenja otpada iz nuklearne elektrane Krško u Sloveniji. U odgovoru za tportal, iz Ministarstva državne imovine poručuju da oni nikad nisu zaprimili zahtjev da preuzmu taj objekt

Ministar Damir Krstičević u utorak je, prilikom obilaska splitskog Marjana zbog potkornjaka, novinarima odgovorio i na pitanje hoće li se u vojarni Čerkezovcu kod Dvora na Uni odlagati otpad iz nuklearne elektrane Krško.

'Ta vojarna nije perspektivna i mi smo taj objekt predali Ministarstvu državne imovine, a što će oni dalje učiniti - ne znam, trebate pitati ministra državne imovine', rekao je Krstičević, kako ga je prenijela Hina. Ministar obrane dodao je da će se, kada je riječ o objektima Hrvatske vojske, zadržati sve ono što je perspektivno i strateški bitno, dok će se ostalo predati Ministarstvu državne imovine.

U ministarstvu kojim ravna Goran Marić, međutim, ne raspolažu takvim informacijama - barem kada je riječ o vojarni Čerkezovac.

'Ministarstvo državne imovine nije zaprimilo zahtjev za preuzimanje predmetne nekretnine od Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Ministarstvo državne imovine nije nadležno za odlaganje otpada, stoga Vas molimo da se za tražene informacije obratite Ministarstvu zaštite okoliša i energetike', odgovorio je tportalu Samostalni odjel za odnose s javnošću i protokol Ministarstva državne imovine.

  • +5
Ministar Goran Marić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, RTL je nedavno izvijestio da MORH prazni vojarnu Čerkezovac i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog. U emisiji Potraga objavljena je zabilježba sa sastanka Ministarstva zaštite okoliša i MORH-a o primopredaji tog objekta. Sastanak se dogodio 24. siječnja, a tema je bila realizacija uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac.

  • +9
Nuklearna elektrana Krško Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Tako nešto je u potpunoj suprotnosti s izjavom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića koju je dao samo dva dana prije sastanka koji je zabilježen na ovom dokumentu. Prilikom sjednice Međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije oko zbrinjavanja otpada iz nuklearne elektrane Krško, zajedno sa slovenskom ministricom Ankom Bratušek, Ćorić je javnosti rekao da se rješenje za odlaganje nuklearnog otpada iz Krškog još traži, a Čerkezovac će se uzeti u obzir ako se rješenje ne nađe', izvijestio je RTL.

'Radna skupina je dobila nalog da u narednim mjesecima izradi izvješće koje bi bilo i predstavljeno na sljedećem sastanku u okviru kojeg bi se razmatrale različite opcije i različita rješenja', govorio je Ćorić 22. siječnja 2019.

Dok se javno govori da se rješenje traži, u tajnosti se već radi. Daleko od očiju javnosti Ministarstvo zaštite okoliša preuzima vojni objekt od MORH-a u kojem će se zbrinjavati radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, izvijestila je Potraga.

Nikakvih saznanja o tome nije imao Nikola Arbutina, načelnik Dvora na Uni. 'Službena informacija u kojoj saznajemo da je vojarna vraćena Ministarstvu za državnu imovinu bi bila objavljena, ali takvih dokumenata nema', rekao je Arbutina.

Na upit što planiraju s vojarnom Čerkezovac iz MORH-a su tada odgovarili da je vojarna Čerkezovac 'neperspektivna za Oružane snage Republike Hrvatske i u postupku je predaje Ministarstvu državne imovine, koje će odrediti buduću namjenu predmetnog'.

  • +23
Damir Krstičević na Marjanu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Takav odgovor, konstatirao je RTL, ne odgovara službenoj bilješci sa sastanka održanog u MORH-u u siječnju, iz koje je jasno da MORH itekako zna namjenu Čerkezovca, koja je jasno navedena kao tema sastanka i da nije istina da ga predaju Ministarstvu državne imovine nego Ministarstvu zaštite okoliša. Iz Ministarstva zaštite okoliša poručili su pak da će koordinacijski odbor 'nastaviti tražiti rješenje o detaljnim uvjetima pod kojima bi se mogao provesti projekt zajedničkog odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada, te u rujnu 2019. godine izvijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije Međudržavnog povjerenstva o tome da li su pronašli moguće rješenje oko zajedničkog odlaganja'.