U OBILASKU MARJANA

Krstičevića pitali o nuklearnom otpadu u vojarni, lopticu je prebacio ministru Mariću

05.03.2019 u 19:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u utorak da će bude li potrebno, biti angažirano još hrvatskih vojnika u suzbijanju epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjanu, gdje je sada četrdesetak pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM). Odgovorio je i na pitanje novinara hoće li se u vojarni Čerkezovcu kod Dvora na Uni odlagati otpad iz nuklearne elektrane Krško

Ministar Krstičević u utorak je sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom Dragom Matanovićem i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Ivom Raffanellijem te splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom obišao Park-šumu Marjan, gdje se uklanjaju zaražena stabla.

"Vidjet ćemo s gradonačelnikom - ako ima potrebe za dodatnim angažmanom, stavit ćemo u dodatni angažman još hrvatskih vojnika jer to je naš zadaća", rekao je Krstičević tijekom obilaska Marjana.

Kako je istaknuo, Marjan je simbol Splita i Dalmacije. "Marjan, to su pluća Splita, i drago nam je da možemo pomoći jer misija Hrvatske vojske je pomoći narodu u nevolji, u ovom slučaju Splitu, to je naša obveza", istaknuo je Krstičević. Po njegovim riječima, i u angažmanu u Park-šumi Marjanu do izražaja dolazi koncept domovinske sigurnosti, gdje u partnerstvu za sigurnost zajedno funkcioniraju Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska vojska, vatrogasci.... "Svi zajedno činimo nešto što je dobro za Split i za Marjan", dodao je.

Gradonačelnik Krstulović Opara izrazio je zahvalnost na angažmanu pripadnika Hrvatske ratne mornarice. Objasnio je kako se posječena stabla izvlače žičarom kako bi se sačuvale biljke na tom području koje će biti važne da se ponovno ozeleni Marjan. "Siguran sam da ćemo dobiti ovu bitku protiv potkornjaka, a onda ćemo krenuti u pošumljavanje Marjana", poručio je Krstulović Opara. Na upit koliko će stajati sanacija i suzbijanje potkornjaka na Marjanu, odgovorio je kako će se to znati kad završe radovi. Podsjetio je da je u rebalansu gradskog proračuna za 2018. godinu Park-šumi Marjanu namijenjeno 700.000 kuna, a u ovogodišnjem proračunu dva milijuna kuna.

  • +23
Damir Krstičević na Marjanu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Krstičević ne zna hoće li se u vojarni Čerkezovcu odlagati otpad iz nuklearke - vojarna je darovana Ministarstvu državne imovine

Novinari su pitali ministra Krstičevića hoće li se u vojarni Čerkezovcu kod Dvora na Uni odlagati otpad iz nuklearne elektrane Krško budući da, kako je rekao novinar, postoje dokumenti o tome. "Ta vojarna nije perspektivna i mi smo taj objekt predali Ministarstvu državne imovine, a što će oni dalje učiniti - ne znam, trebate pitati ministra državne imovine", rekao je Krstičević.

Kako je objasnio, kad je riječ o objektima Hrvatske vojske, zadržat će sve ono što je perspektivno i strateški bitno, a ono što za Hrvatsku vojsku nije perspektivno predat će Ministarstvu državne imovine.