ukupno osam

Krapina: U županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

20.03.2020 u 12:10

Bionic
Reading

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom i sada ih je ukupno osam, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Krapini. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da su do sada uzeli 43 brisa.

„S jučerašnjim danom imali smo pet pozitivnih pacijenata. Danas ujutro potvrđena su tri nova pacijenta, to su sve kontakti pacijenata koji su pozitivni. Od osam pacijenata, sedam ih je u kućnoj izolaciji, otpušteni su na kućnu njegu, s obzirom da nemaju temperaturu i njihovo stanje je dobro“, kazao je Vančina. Dodao da je jedan pacijent još u bolnici s temperaturom i prati se njegovo stanje.

Pacijenti su poslani u kućnu izolaciju jer imaju blagu kliničku sliku i smatra se da neće razviti teži oblik bolesti, pojasnio je Vančina.

„Da bi se oslobodila mjesta u bolnici za one koji će možda imati težu kliničku sliku, oni s blažom su pušteni doma, ali su u samoizolaciji, nema kontakata“, rekao je ravnatelj zabočke bolnice.

Epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac poručio je da su bliski kontakti zaraženih osoba pod kontrolom.

„Ljudi moraju biti u samoizolaciji, zato što su najrizičniji, što oni mogu najlakše dobiti bolest. Cilj je da ti bliski kontakti budu u samoizolaciji kako bi ograničili, spriječili daljnje širenje bolesti“, kazao je Lipovac.

  • +34
Zagreb: Civilna zaštita postavlja krevete u hodnik dvorane Arena Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar dodao je da su od osmero zaraženih šestorica muškaraca i dvije žene. S područja Krapine, Zaboka i Donje Stubice su po dva zaražena, a s područja Pregrade i Huma na Sutli po jedan.

„Pripremamo se za 4. i 5. fazu. Pridružili smo Stožeru i ravnatelje specijalnih bolnica, a od sljedećeg tjedna ćemo priključiti i privatne bolnice na području županije kako bi svi zajedno resurse i ljudstvo koje imamo iskoristili po potrebi na najbolji mogući način“, najavio je Kolar.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek izvijestio je da karantena za vozače funkcionira od ponedjeljka od 14 sati.

„Imali smo jučer tri vozača, prekjučer dva. U te karantene idu vozači prema mjestu istovara. Ne očekujemo veći broj vozača, jer naši vozači većinom istovaruju robu po drugim dijelovima Europe i Hrvatske“, rekao je Ferek Jambrek.

Načelnik krapinsko-zagorskog Stožera uputio je apel vlasnicima prijevozničkih tvrtki i samim vozačima da se ne ide na put u istom danu, ako nema potrebe.

„Mogu prespavati, istuširati se, dobit će hranu. Obitelj može donijeti odjeću i obuću koja će im biti dostavljena bez da vozači izlaze van. Dostaviti se može u prijemne urede karantena“, pojasnio je Ferek Jambrek.