Kraljica Artičoka

Kraljica Artičoka

24.04.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Njezino Veličanstvo već je neko vrijeme na tržnicama i čeka da ga probate, ako još niste uopće ili na jedan od najjednostavnijih načina; očišćenu, kuhanu na pari s malo limuna i maslinovog ulja. U zadnje se vrijeme fura basic, e da biste upoznali/osjetili namirnicu takvu kakva jest

Blagi laksativ, mediteranska glavata biljka koja i pripada obitelji glavočika!, otkrivena i (is)korištena u Egipćana, cvate ljeti i u jesen.


Cvjetovi se jedu, a listovi koriste u terapijske svrhe; kao pomoć pri snižavanju kolesterola u krvi i sredstvo za bolji rad jetre i bubrega

Fina čistačica

Sadrži kristaliziranu aromatičnu i gorku supstancu - cinarin.
Fenolne kiseline, hepatoprotektor cinarin, flavonoidi, cinaropikrin, sadržani u listovima artičoke pospješuju njezino djelovanje na rad žuči i zaštitu jetre.
Učinkovito djeluju u snižavanju kolesterola i smanjenju šećera u krvi.

Biljka je bogata vlaknima, a jedna artičoka srednje veličine može dati 6 grama vlakana, što je četvrtina od preporučane dnevne vrijednosti.

Koristi se u medicinske svrhe za sve poremećaje vezane za rad jetre i žuči,
kao prevencija od žučnih kamenaca (iako, artičoku se ne smije konzumirati ako već imamo probleme sa žučnim kamencima), kod oštećenja jetre od alkoholizma, otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu,kronične albuminurije (pojava albumina u urinu), anemije, ateroskleroze, dijabetesa, povišenog kolesterola i bolesti bubrega.

Sadrži također kalij i magnezij. Regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline, uree, zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima.

Hrani krv i opušta napetost u arterijama, korisno djeluje kod problema s reumom i artritisom.

preuzeto s portala Femina.hr

U proljeće se artičoka uvelike koristi, osim za lagani detoks organizma i mršavljenje, za čisto, nepatvoreno uživanje!

Stari su je Rimljani smatrali namirnicom namijenjenom privilegiranima. Još uvijek živi na toj, staroj slavi pa je i danas simbol gurmanluka.

Cijena joj nije popularna stoga je ne možete kupovati na kile, teško se čisti i sporo jede ;). Treba uživati u svakome listiću kako bi se na kraju smazao najsočniji dio cvijeta.


Osobno ih najviše volim u kombinaciji s bobom i graškom, po tradicionalnoj recepturi ili gole; kuhane na pari s malo limuna i maslinovog ulja

Ako ih još niste čistili evo kako se to čini:


Ako želite da vam sline cure po tipkovnici pogledajte prvi dio epizode
No Reservations in Rome gdje glavni protagonist, Anthony Bourdain, između ostalih delicija, jede i artičoke:


Isti je gospodin prije par mjeseci hodočastio po Hrvatskoj i jako fiino papao. I puno (po)pio ;).

Provjerite gdje sve - ovdje!