JOVANOVIĆ UDARA

‘Kralježnica HDZ-a je korupcija i strategija laži’

27.09.2010 u 13:13

Bionic
Reading

'Jadranka Kosor morala je otići preko bare da najavi promjene u Vladi, no to nije dovoljno, jer Hrvatskoj treba promjena Vlade', započeo je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović današnju konferenciju za novinare u Rijeci na temu 'Istine i laži prve jesenje sjednice hrvatskoga Sabora'

O aferi Daimler zastupnici SDP-a u Hrvatskom saboru, Romana Jerković, Željko Jovanović, Slavko Linić i Luka Denona, ističu da podržavaju svaku aktivnost koja će dovesti do razrješenja svih sumnji te da daju maksimalnu podršku uskočkoj vertikali da što prije otkriju imena korumpiranih dužnosnika ako ih je bilo, a premijerki, koja svoju krivnju, kako kažu, pokušava umanjiti, poručuju da ako je u Ameriku išla da opet nešto dobije, neka kaže imena.

'Mi strpljivo čekamo, ali žalosno je da premijerka podmeće. Premijerka koja ne smjenjuje svog Barišića, jer, kaže, treba dokaza i presudu, pokušava imputirati da je afera Daimler vezana za SDP. SDP je tražio što brže procesuiranje odgovornih, ali ništa ni od policije ni od Karamarka, osim političkog vezivanja afere za SDP. Žalosno je da onaj tko koristi veliku aferu pokušava poslati poruku - mi smo lopovi. HDZ je stranaka koja je organizirala svoje financiranje kradući javni novac, ali, 'čujte, nismo mi jedini, isto vam je i sa SDP-om'', tvrdi Linić dodajući da 'premijerka ne daje podatke, jer joj treba izjednačavanje stranaka da bi opravdala ili umanjila zaista velike zločine u uzimanju javnog novca za koje je i sama kriva, jer je tada bila potpredsjednica HDZ-a'. Linić joj poručuje: 'Gospođo Jadranka, dajte imena!'

Na pitanje koji su to ljudi u vrhu HDZ-a, a pripadaju, kako je Jovanović rekao, kriminalnoj organizaciji, on jasno odgovara citirajući Damira Polančeca pred istražnim povjerenstvom o Ini, gdje je jasno rekao tko je politički odgovoran za štetne odluke: 'Na čelu stola Ivo Sanader, s desne strane Jadranka Kosor, pa Ivan Šuker, Mladen Barišić, Vladimir Šeks itd.'

'Vrh HDZ-a panično se boji istine te zbog toga HDZ-ovim zastupnicima, koji bi trebali kritički preispitivati rad Vlade, pitanja pišu ministri. Kosor bi bila najsretnija da može narediti i SDP-ovim zastupnicima što da je pitaju. Ona se boji naših pitanja, jer zna da neće dobiti peticu za svoje neznanje, neodgovornost i plač', drži Jovanović.

Dodaje da je 'Vladino glavinjanje s mirovinskom reformom dovelo do kaosa s prijevremenim mirovinama koji će proračunu nanijeti štetu od dvije milijarde kuna'.

Jovanović smatra da HDZ vrlo dobro zna da više ne može braniti HDZ od svih mogućih afera koje su se javljale gotovo tjednim ritmom, pa pokušava uvjeriti javnost da se SDP od njih ne razlikuje, a to je, tvrdi on, 'strategija laži, koja je uz korupciju usađena u kralježnicu HDZ-a'.

'Posebno je nevjerojatno da tvrde da je SDP podjednako odgovoran za izostanak stvarnih gospodarskih i socijalnih reformi u zemlji', ističe Jovanović te dodaje da HDZ-ova PR služba vrijeđa zdrav razum građana Hrvatske kada, izjednačujući krivnju stranka, tvrdi da građani koji su neodlučni birači sada nemaju nikakva razloga glasati za SDP.

U nemogućnosti raspisivanja prijevremenih izbora, SDP, rečeno je, neće sakupljati ljude po splitskoj rivi, vezati se lancima u Gospiću ili brati kestenje u Zagrebu, da navede ljude na demonstracije za ranije raspisivanje izbora.