NAKON 13 GODINA BIJEGA

Kralj kokaina pred izručenjem Hrvatskoj

20.08.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Slobodan Kašić (68), osuđen u odsutnosti na 13 godina zatvora zbog šverca 557 kilograma kokaina, ponovno je uhićen na temelju Interpolove tjeralice u Limi, glavnom gradu Perua

Procedura izručenja Kašića, koji je već 13 godina u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, navodno je već pokrenuta.

Bivši vaterpolist POŠK-a, kasnije i Jadrana te Crvene zvezde, osuđen je zbog pošiljke spomenute količine kokaina zaplijenjene u travnju i svibnju 1997. godine na riječkom kontejnerskom terminalu Brajdica. Droga vrijedna oko 55 milijuna njemačkih maraka stigla je brodom iz Ekvadora.

Osim njega, za organiziranje šverca osuđeni su Mladen Pervan (48) zvan Pelikan te prijašnji policijski inspektor Tomislav Banović. Nekoliko je puta, osobno i preko odvjetnika u Hrvatskoj, Kašić negirao bilo kakvu povezanost sa zaplijenjenim kokainom, priznajući samo poznanstvo sa suoptuženim Pervanom.

Tijekom 70-ih odselio se u Venezuelu nakon što je odbio služiti vojni rok u JNA. Još tada povezivalo ga se s određenim krugovima u podzemlju.

U akciji Nacionalnog ureda za borbu protiv droge (ONA) Venezuele 2008. godine u Caracasu je uhićeno deset osoba koje su se povezivale s južnoameričkim narkokartelima. Među njima je bio i Kašić. No on je nakon 42 dana provedena u pritvoru pušten na slobodu.

Nagađalo se da je Slobodan Kašić u Venezueli postao blizak s prijašnjim predsjednikom Peresom, ali i s obitelji sadašnjeg predsjednika Huga Chaveza. Da sve to nisu isprazne priče, potvrđuje činjenica da je Kašić bio član službenih delegacija te zemlje u posjetu bivšoj državi. Iz Venezuele je slao i pomoć Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Slobodan Kašić je posljednji put bio u Hrvatskoj početkom 1997. godine, nekoliko mjeseci prije zapljene prve velike pošiljke kokaina na riječkom kontejnerskom terminalu Brajdica.