prvi diplomatski kontakti

Kralj Charles III. telefonski razgovarao sa svjetskim državnicima - Bidenom, Macronom i irskim predsjednikom Michaelom Higginsom

14.09.2022 u 22:37

Bionic
Reading

Nakon što je s ostatkom obitelji otpratio lijes preminule kraljice do Westministarske palače, kralj Charles III. nije se vratio u Buckinghamsku palaču, već je produžio u svoju kuću Highgrove u Gloucestershireu. Tijekom dana obavio je i neke vrlo važne razgovore

Kralj Charles III. danas je razgovarao s nekoliko svjetskih čelnika i s predstavnicima Commonwealtha, javljaju britanski mediji.

Novi kralj razgovarao je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, američkim predsjednikom Joeom Bidenom i predsjednikom Republike Irske Michaelom Higginsom.

Kako su priopćili iz Bijele kuće, Biden je britanskom kralju izrazio sućut, te mu govorio o 'velikom divljenju američkog naroda' prema kraljici. 'Predsjednik Biden se prisjetio kraljičine ljubaznosti i gostoprimstva, uključujući i kada je prošlog lipnja ugostila njega i prvu damu Jill Biden u dvorcu Windsor', stoji u priopćenju.

Kraljičino 'dostojanstvo i postojanost produbili su trajno prijateljstvo i poseban odnos između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva', navodi se u priopćenju, dodajući da Biden želi 'nastaviti blizak odnos s kraljem'.

Kralj Charles III. razgovarao je danas i s generalnim guvernerima Australije, Kanade i Jamajke.

Charles III. je nakon tužne povorke koja je prevezla lijes preminule kraljice od Buckinghamske palače do Westministerske palače odlučio otići iz Londona i odmoriti. Kako piše Telegraph, ne očekuje se da će kralj u četvrtak prisustvovati javnim događanjima.

  • +5
Charles III. Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

U detaljnom planu procedure nakon smrti kraljice Elizabete II. - poznatom kao 'Londonski most' - u ovom trenutku određen je 'slobodan dan' za novog monarha. Taj kratki predah omogućit će mupočne raditi na pripremama za svoju novu ulogu, a vjeruje se da će već dobiti svoje 'crvene kutije' državnih dokumenata.