NEKRETNINA IMA POZAMAŠAN BROJ

Od Buckinghamske palače i dvorca Balmoral do Sandringhama i dvorca Windsor: Gdje će zapravo živjeti kralj Charles III?

14.09.2022 u 06:20

Bionic
Reading

Kada prođu sve brige oko pogreba kraljice Elizabete II i kada se dojmovi malo slegnu, kralj Charles III morat će donijeti tešku odluku - koju od brojnih nekretnina, u posjedu kraljevske obitelji, odabrati za svoj novi dom

Od Buckinghamske palače s veličanstvenim pročeljem, preko Windsora kao tisuću godina starog i najvećeg naseljenog dvorca na svijetu, do Sandringhama u Norfolku ili Balmorala u Škotskoj, postavlja se pitanje gdje će živjeti kralj Charles III sa suprugom Camillom.

Supružnici su donedavno živjeli na nekoliko adresa - u prekrasnoj regentskoj vili Clarence House, smještenoj u Westminsteru, Camillinom omiljenom Birkhallu u Royal Deesideu te Charlesovom voljenom Highgroveu - stoga novi izbor za njih zasigurno neće biti lagan.

  • +11
Kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

I dok neki pretpostavljaju da bi Charles mogao nastaviti tamo gdje je stala njegova majka pa podijeliti svoje vrijeme na boravak u Buckinghamskoj palači i dvorcu Windsor, a praznike bi provodio u Sandringhamu i Balmoralu, odavno je poznato to da se kralju Buckinghamska palača, sa svojih 775 soba, niti najmanje ne sviđa, kao ni činjenica da je za njenu obnovu već utrošeno 369 milijuna funti poreznih obveznika i kraj se skoro ne nazire. Već duže vrijeme kruže glasine kako je i prije negoli je zasjeo na tron Charles želio pretvoriti Buckinghamsku palaču u veličanstveni muzej.

Kako je rekao dobro upućeni izvor za The Times, Charles navodno želi kao svoj londonski dom zadržati Clarence House, a bankete i prijeme održavao bi u Buckinghamskoj palači te bi ona i dalje ostala sjedište monarhije. No drugi izvor je to opovrgnuo i tvrdi kako je kralj svjestan toga da je Buckinghamska palača vidljiv simbol monarhije u glavnom gradu, zbog čega mora biti njegov dom, a i to je službena londonska rezidencija britanskih vladara još od 1837. godine.

Highgrove u Gloucestershireu mjesto je koje Charles uistinu voli, ali on će prijeći u naslijeđe princu Williamu jer je sada postao vojvoda od Cornwalla. Ipak, to ne znači da će William tamo i živjeti, osobito nakon što se ovog ljeta s obitelji preselio u Adeleide Cottage, no on će postati vlasnik.

U Sandringhamu je Charles odavno uveo organski uzgoj te se, po njegovom nalogu, ondje uzgajaju rijetke pasmine stoke i ugrožene ptice, a dvorac Windsor za njega je 'previše bučan' jer se nalazi ispod putanje aviona koji slijeću na Heathrow. Windsor bi, također, navodno trebali naslijediti princ i princeza od Walesa, a preseljenje koči činjenica da su George, Charlotte i Louis tek krenuli u školu Lambrook, pa im žele dati priliku da se prilagode novoj školi prije nego što se suoče s novom selidbom.

Charles i Camilla posjeduju i kuću u Walesu, u kojoj su boravili tijekom godišnjih turneja po zemlji. Ono što je jasno, a što je i sam najavljivao u svojim planovima za smanjenu monarhiju, kralj Charles III svjestan je velikih troškova održavanja svih palača, dvoraca i rezidencija, stoga se očekuje da će dobro proučiti što je od toga i koliko važno. Hoće li slijediti tradiciju ili krenuti nekim svojim putem, nije poznato, no promjena će zasigurno biti.