NISU IH POŠTEDjeLI

Ne skrivaju bijes: Tijekom mise za kraljicu osoblje kralja Charlesa III doznalo da im kao 'zahvala' za sve stižu otkazi

14.09.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Prema pisanju britanskog Guardiana, priče oko otkaza zaposlenicima kralja Charlesa III u Clarence Houseu počele su se ostvarivati. Deseci djelatnika već su dobili obavijest da više neće raditi za kralja koji se sa suprugom Camillom seli u Buckinghamsku palaču nakon kraljičine smrti, a navodno bi posao moglo izgubiti do 100 zaposlenika, koji ne kriju bijes, ali i strah zbog budućnosti

Gotovo 100 djelatnika u bivšoj službenoj rezidenciji kralja Charlesa III, uključujući one koji su tamo radili desetljećima, dobili su obavijest kako bi mogli ostati bez posla, unatoč svemu što su dosadašnjih godina odradili za njega. Osobni tajnici, financijski ured, komunikacijski tim, kao i kućno osoblje našlo se na popisu onih koji su tu vijest primili u ponedjeljak, tijekom mise za kraljicu u katedrali St. Giles u Edinburghu.

Iako je većina zaposlenika bila uvjerena da će ih jednostavno 'spojiti' s ekipom iz novog kraljevog kućanstva, nemalo su se iznenadili kada su dobili pismo glavnog kraljevog pomoćnika, sir Clivea Aldertona. Sve do tada, kažu, nije bilo nikakve naznake da im se sprema ono najgore.

'Svi su apsolutno bijesni, uključujući osobne tajnice i viši tim. Cijelo osoblje od četvrtka danonoćno radi kako bi napravili najbolje u danoj situaciji, stoga ne čudi da su svi vidno potreseni', otkrio je izvor.

Guardian je dobio uvid u Aldertonovo pismo u kojem, između ostalog, stoji: 'Promjena uloge naših vođa znači i promjenu za naše kućanstvo... Poslovi koji su prethodno bili podijeljeni u ovom kućanstvu, podržavajući osobne interese, bivše aktivnosti i kućanstvo bivšeg princa od Walesa, više se neće provoditi, a kućanstvo u Clarence Houseu bit će zatvoreno. Stoga se očekuje da više neće biti potrebe za radnim mjestima koja se uglavnom nalaze u Clarence Houseu, čiji rad podržava ova područja. Znam da su ovo uznemirujuće vijesti pa vas želim obavijestiti o podršci koja vam je dostupna u ovom trenutku.'

  • +11
Kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uz to je kraljev privatni tajnik dodao da će radna mjesta ostati otvorena za osoblje koje pruža 'izravnu, blisku, osobnu podršku i savjete' Charlesu i Camilli. Može se pretpostaviti da konačne odluke još uvijek nisu donesene jer prvo treba završiti razdoblje konzultacija, a ono će započeti nakon državnog sprovoda.

Otpuštenim radnicima navodno će se ponuditi pomoć u potrazi za alternativnim zaposlenjem u svim kraljevskim kućanstvima, a trebali bi dobiti i otpremninu iznad zakonskog minimuma.

Prema godišnjem pregledu Clarence Housea objavljenom ranije ove godine, Charles je na puno radno vrijeme zapošljavao čak 101 djelatnika, od čega je u uredu osobnog tajništva radilo njih čak 31.