NI RIJEČ O NAJAVLJENOJ OSTAVCI

Čudna presica: Kovačić i Relković o lovu na vještice, Bauku i ustaškim pjesmama

13.03.2017 u 10:26

  • +2

Ivan Kovačić o zapošljavanju službenica i sukobu s Đakićem

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što je prije dva dana preko medija zaprijetio ostavkom, a potom se dva dana o njoj nije oglašavao, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić danas je napokon održao izvanrednu konferenciju za medije u Ministarstvu uprave na kojoj o ostavci nije rekao ništa, a pitanja nije dopustio

'Gospodin Đakić se nema razloga ispričavati meni, gospođama ni hrvatskoj javnosti. Mi smo podijeljeno društvo i ovakva mržnja i polariziranost ne bi trebala biti. Ako se neka skupina zalaže za nečija prava, onda to ne bi trebala raditi tako da mrzi drugoga', istaknuo je Kovačić na početku svoje izvanredne konferencije za medije dodavši da je izjava njegoiva savjetnika, inače ideologa Mosta, Ivice Relkovića 'nastala nakon njihova razgovora u subotu ujutro, ali da neke stvari ne govore točno što on misli'.

'Što se tiče aktualnog slučaja, ja sam želio zaštititi identitet dviju gospođa koje se nalaze na službeničkim radnim mjestima', poručio je Kovačić i kazao da 'jest svašta govorio, ali nikada nije rekao da SDP-ovom smeću treba dati otkaz'. 'Od mene takvo što nećete čuti. ... One jesu bile dužnosnice, a ako se i jesu zamjerile kome, one su provodile službenu politiku Vlade ... Lov na vještice je apsolutno nedopustiv', naglasio je Kovačić, koji je svoju odsutnost iz medija tijekom vikenda pokušo opravdati time da se odlučio ne ukazati na jednoj od televizija kako ostali mediji ne bi ostali zakinuti. 

'Ako su službenice krive za politiku Vlade, onda je to sramota. Dok sam ja u Ministarstvu, bit će u jednakim uvjetima kao i svi zaposlenici, dok god obavljaju svoje zadaće. Smatram da je Republika Hrvatska europska zemlja 21. stoljeća i volio bih da tako i ostane', kazao je i potom dao riječ Relkoviću.

Kovačevićev savjetnik podcrtao je da nije očekivao da će u nekoliko mjeseci rada raditi s čovjekom kojemu politika nije okrznula kao čovjeka i Kovačića je okarakterizirao kao izravnog, iskrenog i onog koji brani svaku osobu s kojom surađuje.

'Niti jedan događaj u ovom Ministarstvu nije napravljen kontra HDZ-a, niti je ijedan potez napravljen da bi se zaštitio Most. Nama je to samo bio alat za bolju Hrvatsku, za Hrvatsku koja prema svakom čovjeku treba biti jednaka. Naravno da smo dočekali probleme zbog nekih ploča i natpisa', krenuo je Relković.

Relković podsjetio što (ni)je Bauk radio četiri godine

I potom uputio novinarima poziv: 'Molim vas da nađete iz moje mladosti jesam li ispjevao ijedan redak bilo kakve ustaške pjesme, molim vas pretražite cijeli moj život. Jesam li ikada izrekao sintagmu koju sada neću izreći, vi znate koju. Ja bih taj problem riješio na prvom sastanku. Ali Arsen Bauk je imao četiri godine. Sve prijašnje vlade, lijeve, desne, ti statuti su od 90-ih. Neka Bauk pronađe snimke svojih prijatelja i zastupnika kako pjevaju neke pjesme u određenim stanjima i s određenim pjesmama', kazao je Relković.

'Neka Povjerenstvo ne traži povijesne činjenice, već model kako da to riješimo. .... Zaštita osobe ma tko ona bila, njenog prava na rad i dostojanstvo, to je ono za što sam se ja borio u ratu u kojem sam četiri mjeseca bio u logorima', podsjetio je ta kao i Kovačić opetovao da nisu htjeli službenice uvlačiti u ovu priču te dodao: ''Ako baš hoćete, ispričavamo se i gospodinu Đakiću, kojeg smo morali spomenuti, makar se on ne ispričao'.

'Kad već pišete, pišite o meni kako god hoćete, dužnosnik sam', nadovezao se Kovačić aludirajući na tekst o Nađ i njezinu zapošljavanju 6+6 te je nakon toga dvojac zaključio konferenciju bez mogućnosti novinarima da postavljaju pitanja, a Kovačić je samo kazao da idu u Vladu i da će nakon toga pričati s predstavnicima medija.

Od prijetnje do ...

Podsjetimo, danas se očekivalo da će se Kovačić napokon sam očitovati o svojoj prijetnji ostavkom kojom je zamahnuo ako se premijer Andrej Plenković javno ne očituje, a saborski zastupnik HDZ-a Josipa Đakića ne ispriča jer podlom nazvao Kovačićevu odluku da za savjetnice uzme bivše SDP-ove kadrove Višnju Tafru i Vesnu Nađ

Prijetnja ostavkom puštena je preko medija u subotu navečer, a dok se Kovačić skrivao od novinara preko vikenda je u njegovo ime kroz varijacije na temu govorio savjetnik i ideolog Mosta Ivica Relković. 

Đakić je poručio da se on neće ispričati, a Vlada je u nedjelju priopćila da Kovačićeve ostavke neće biti jer su imenovanja Tafre i Nađ provedena u skladu s propisima i u dogovoru čelnih ljudi nadležnih tijela, a oglasio se i Most poručivši da Đakićev istup smatra vrlo nekorektnim s obzirom na to da je bila riječ o zajedničkoj odluci dva partnera u Vladi i da im je drago da je Plenković odmah reagirao i podržao odluku ministra Kovačića i ostatka Vlade.