nalaz državnog ureda za reviziju

Kostur iz ormara: Škoro je od HRT-a dobio otpremninu od 350 tisuća kuna iako je sam dao otkaz

12.07.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u svojoj bogatoj biografiji ima i dvogodišnji direktorski staž u diskografskoj kući Orfej u vlasništvu HRT-a. Kako otkriva tjednik Novosti, Škoro je za kraj svog dvogodišnjeg staža 1999. godine dobio otpremninu od 350 tisuća kuna. No na nju nije imao pravo, što je ustanovio Državni ured za reviziju u izvješću objavljenom 2000. godine

U reviziji poslovanja HRT-a za 1998. i 1999., koju je tportal dobio od Državnog ureda za reviziju, jasno stoji kako je HRT kao osnivač tvrtke Orfej i stopostotni vlasnik s 'direktorom društva zaključio 1997. ugovor o radu'.

Dokument: "Izvještaj Državnog ureda za reviziju za HRT 1998. i 1999."

Iako u izvješću nije navedeno ime i prezime direktora, poznato je kako je Škoro u to doba bio na čelu Orfeja.

Škoro je potpisao ugovor o radu u kojem stoji kako ima pravo na otpremninu ako dobije otkaz, tj. ako ga funkcije razriješi osnivač, tj. HRT.

No nakon dvije godine Škoro odlazi sam, odnosno na osobni zahtjev. Unatoč tome, isplaćena mu je otpremnina od 350.854,01 kunu bruto.

Putovi Škore i Orfeja susret će se i gotovo 15 godina kasnije. Naime, ova diskografska kuća otišla je u stečaj 2010. godine. Četiri godine kasnije Škorina tvrtka Campus d.o.o. otkupljuje glazbeni katalog Orfeja.

Kada su češljali poslovne knjige, državni su revizori naišli i na tu isplatu, stoga su u izvješću objavljenom 2000. godine naložili HRT-u da zatraži povrat isplaćenih sredstava na ime otpremnine od Orfeja.

'Budući da je direktor društva razriješen na osobni zahtjev, Državni ured za reviziju je mišljenja da nije bilo osnove isplatiti mu otpremninu', stoji crno na bijelo u izvješću Državnog ureda za reviziju.

Novosti navode i kako je Škoro bio jedna od četiri osobe koje su dobile povlašteni stambeni kredit od HRT-a iako su takvi krediti bili namijenjeni isključivo zaposlenicima HRT-a, što kod Škore nije bio slučaj jer je bio nominalno zaposlenik Orfeja.

Utvrđeno je da su kredite dobile i četiri osobe koje nisu bile u radnom odnosu u HRT-u. Općim aktima HRT-a nije predviđeno rješavanje stambenih potreba vanjskim suradnicima, stoji u nalazu revizije.

Još 2000. Škoro se branio kazujući kako mu nisu jasni razlozi zbog kojih je prozvan. 'Nisu mi jasni razlozi zbog kojih sam prozvan jer sam dobio kredit od tvrtke u kojoj sam bio zaposlenik. Zašto nitko ne pita ostalih 200 zaposlenika HRT-a koji su dobili kredite kao ja', kazao je tada.

O svemu tome pokušali smo dobiti reakciju od samog Škore, tj. od njegove sestre Vesne Vučemilović, neformalne glasnogovornice njegove kampanje, no ona nas je samo uputila na reakciju koju su objavili preko Škorine stranice na Facebooku, na kojoj se obračunavaju s medijem koji je otvorio priču - Novostima, kojima je izdavač Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem.

'Kad ti Pupovčeve Novosti daju naslovnicu, to je najbolja referenca da si na pravom putu. A kad tu naslovnicu temelje na lažima i konstrukcijama, onda je to već posao za moje odvjetnike. Jasno mi je da se financiraju iz državnog proračuna i da moraju odrađivati prljavi posao za svoje koalicijske partnere, ali raskrinkat ćemo ih na sudu i sav novac od tužbe uplatiti djeci poginulih hrvatskih branitelja. A brzo će doći trenutak kad će širitelji mržnje i lažnih vijesti biti skinuti s državnog proračuna i prepušteni izazovima tržišta', poručio je Škoro.

Pritom nije ulazio u konkretne podatke o otpremnini i povlaštenom kreditu.

Upit smo poslali i HRT-u, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.